Grecia a ratificat un acord de cooperare militară cu SUA. Proteste la Atena

Parlamentul grec a aprobat joi versiunea actualizată a unui acord de cooperare în materie de apărare cu SUA, care autorizează armata americană să utilizeze infrastructura militară elenă, informează AFP.
Economica.net - vin, 31 ian. 2020, 07:48
Grecia a ratificat un acord de cooperare militară cu SUA. Proteste la Atena

Mai multe sute de manifestanţi comunişti, de stânga sau pacifişti s-au adunat în centrul Atenei în momentul în care deputaţii aprobau Acordul de cooperare reciprocă (MDCA), care actualizează acordul semnat iniţial în 1990, pe vremea când tatăl actualului premier Kyriakos Mitsotakis era şef al guvernului.

Acordul autorizează utilizarea de către forţele americane a unor instalaţii militare elene, precum bazele aeriene Larissa şi Stefanovikio.

Forţele americane au dreptul să le folosească pentru realimentare, antrenamente, mentenanţă temporară, depozitare şi intervenţii în situaţii de urgenţă.

Versiunea actualizată a acordului a fost semnată în octombrie în cursul unei vizite a secretarului de stat american Mike Pompeo.

‘Acest acord este benefic intereselor naţionale’, a declarat ministrul apărării elen, Nikos Panagiotopoulos, în faţa parlamentului.

Armata americană are de asemenea prioritate pentru ‘accesul şi utilizarea fără restricţii’ în 48 de ore la portul Alexandroupolis, de importanţă strategică pentru navele flotei americane şi NATO.

SUA au cheltuit 2,3 milioane de dolari în 2019 pentru extragerea unei barje de dragare care naufragiase şi bloca din 2010 portul Alexandroupolis.

Ministrul apărării elen a subliniat că forţele americane urmează să investească peste 12 milioane de euro (13 milioane de dolari) în baza Larissa şi şi aproximativ şase milioane de euro la Marathi, parte a bazei americane Souda, în Creta.

Acordul a fost puternic criticat de partidele de stânga.

‘Oriunde s-ar afla, bazele SUA şi NATO sunt ţinte pentru represalii. Bazele NATO nu ne protejează’, a declarat preşedintele Partidului Comunist, Dimitris Koutsoumbas, apreciind că guvernul se scufundă în ‘aventurism’, potrivit AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie
Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat "un model liberal de administraţie"....
Grupul românesc Uzinsider se apucă să facă o fabrică de turbine la Ploiești. Depune cerere să finanțeze investiția prin Fondul de Tranziție Justă
Grupul românesc Uzinsider se apucă să facă o fabrică de turbine la Ploiești. Depune cerere să finanțeze investiția ...
Una dintre firmele din grupul Uzinsider a anunțat că deschide un punct de lucru pentru construcția de turbine hidraulice ...
Şeful BVB: Prin programul „Made in România” încercăm să ajutăm antreprenorii să crească şi să vadă toate soluţiile pe care le au pe masă
Şeful BVB: Prin programul „Made in România” încercăm să ajutăm antreprenorii să crească şi să vadă ...
Programul ''Made în România'' are o importanţă foarte mare în strategia Bursei de Valori Bucureşti şi, prin acesta, ...
Iohannis: Nu voi avansa recrutarea obligatorie. Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară
Iohannis: Nu voi avansa recrutarea obligatorie. Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, că nu va avansa recrutarea militară obligatorie şi a subliniat că pentru ...