Grecia a trimis propuneri pentru ridicarea interdicţiilor de călătorie din UE

Grecia vrea de la Comisia Europeană măsuri care să pregătească redeschiderea în siguranţă a frontierelor interne, într-o încercare de a revitaliza sectorul turismului, a informat site-ul politico.eu, citând un document neoficial trimis de Atena oficialilor de la Bruxelles, informează publicaţia Kathimerini.
Economica.net - mar, 12 mai 2020, 10:45
Grecia a trimis propuneri pentru ridicarea interdicţiilor de călătorie din UE

Mai multe ţări din spaţiul Schengen au impus controale de urgenţă la frontiere, într-o tentativă de a limita propagarea coronavirusului.

„Obiectivul nostru este să lucrăm în vederea reluării până în 15 iunie a călătoriilor între statele membre UE, acolo unde este posibil”, se arată în document.

În timp ce Atena vrea să se asigure că nu vor fi favorizate anumite state, doreşte „o înţelegere comună” privind necesitatea testării călătorilor din UE înaintea călătoriilor lor. Dar nu vor fi necesare teste pentru călătorii între zone „care au demonstrat clar că situaţia legată de pandemia de coronavirus (COVID-19) este sub control”, susţine politico.eu.

Dornică să redeschidă turismul, Grecia face presiune să nu existe „discriminări sau diferenţieri în privinţa mijloacelor de călătorie”.

„În acelaşi timp şi cu protocoale proporţionale trebuie redeschis transportul rutier, aerian, feroviar sau maritim”, se arată în document.

Săptămâna trecută, secretarul de stat Giorgos Gerapetritis a anunţat că Grecia va primi turişti de la 1 iulie.

„Vom deschide turismul de la 1 iulie. Detaliile privind demararea sezonului, inclusiv sprijinul financiar pentru industria turismului, vor fi anunţate până în 15 mai”, a declarat oficialul elen.

Şi premierul Kyriakos Mitsotakis a afirmat, într-un interviu acordat CNN, că protocoalele privind călătoriile în condiţii de siguranţă trebuie adoptate în prealabil.

Turismul şi industriile conexe generează aproximativ 30% din Produsul Intern Brut al Greciei şi au ajutat această ţară să rămână pe linia de plutire în timpul crizelor financiare care au durat aproximativ un deceniu. În luna august 2018, Grecia a pus punct celui de-al treilea program de asistenţă internaţională, revenind pe pieţele financiare pentru prima dată după 2010.

Criza provocată de pandemia de coronavirus (COVID-19) a afectat semnificativ proprietarii de hoteluri din Grecia, operatorii eleni de turism, restaurantele şi alte afaceri legate de turism, aproape o treime fiind îngrijoraţi că se vor confrunta cu falimentul.

Autorităţile de la Atena estimează că pierderile provocate de pandemie ar putea ajunge până la 22 de miliarde de euro, deja fiind pierdute 45.000 de locuri de muncă.

Grecia, o ţară cu 11 milioane de locuitori, a înregistrat până în prezent 2.642 de cazuri de COVID-19, boală respiratorie provocată de noul coronavirus, şi 146 de decese, cu mult mai puţine decât în multe alte ţări europene.

În România, operatorii din turism speră să-şi poată relua activitatea din 15 mai, când va fi ridicată starea de urgenţă, altfel business-urile din domeniu riscă să moară şi, cu cât se apropie vara, fiecare zi este absolut vitală pentru industria turismului, potrivit preşedintelui Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Prahova, Adi Voican.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...