Grecia: Acordul semnat de Tsipras a trecut de comisiile parlamentare; Eurogrupul se va reuni după votul din plen

Pachetul iniţial de reforme promis zonei euro de premierul grec Alexis Tsipras a trecut miercuri după-amiază prima barieră legislativă, fiind avizat de cele patru comisii specializate din Parlamentul de la Atena, legislativul grec urmând - probabil spre miezul nopţii - să se pronunţe prin vot asupra acestor măsuri, precum şi a acordului în ansamblu, transmite agenţia EFE.
Economica.net - mie, 15 iul. 2015, 18:10
Grecia: Acordul semnat de Tsipras a trecut de comisiile parlamentare; Eurogrupul se va reuni după votul din plen

‘Este un acord dificil şi numai timpul va putea spune dacă este sustenabil’, a spus în faţa comisiei parlamentare pentru reforme ministrul de finanţe Euclid Tsakalotos. El a subliniat că noile măsuri de austeritate vor amplifica recesiunea, dar a evidenţiat şi unele elemente pozitive ale înţelegerii, precum diminuarea ţintei excedentului primar la buget.

Tsakalotos a recunoscut totodată că acest acord a produs controverse în interiorul partidului de guvernământ Syriza, mai mult de jumătate dintre membrii comitetului central al acestuia (109 din 200) cerând respingerea unui astfel de înţelegeri ‘incompatibile cu ideile şi principiile stângii şi mai ales cu nevoile celor mai săraci’.

Însuşi liderul Syriza, premierul Tsipras, acuzat că a ‘capitulat’ în faţa zonei euro şi în special a Germaniei, a admis că nu crede în textul pe care l-a semnat, dar îl va aplica pentru a evita un dezastru, şi a cerut deputaţilor să păstreze unitatea partidului în aceste momente dificile.

El a promis liderilor zonei euro că până astăzi, miercuri, se vor adopta actele normative privind creşterea TVA, reforma sistemului de pensii, independenţa oficiului naţional de statistică, crearea unei autorităţi fiscale şi înăsprirea sancţiunilor pentru evaziune fiscală.

Deşi mai mulţi membri ai Syriza s-au pronunţat împotriva acordului, unii dându-şi chiar demisia, se aşteaptă ca acesta să treacă şi de plenului Parlamentului, mai ales cu ajutorul voturilor opoziţiei de dreapta.

Cât despre reacţia populaţiei, pentru miercuri au fost convocate mai multe greve în sectorul public, dar participarea la aceste acţiuni a fost sub aşteptări. O manifestaţie anti-austeritate urmează să se desfăşoare în cursul serii în faţa parlamentului.

Între timp, Eurogrupul a anunţat că se va reuni joi dimineaţă prin teleconferinţă pentru a evalua dacă Atena a îndeplinit primele obligaţii asumate şi pentru a discuta propunerea Comisiei Europene de a acorda Greciei un credit punte în valoare de 7 miliarde de euro destinat plăţilor urgente.

Te-ar mai putea interesa și
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti – Căciulata
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti ...
Numărul turiştilor care vor petrece minivacanţa de 1 Mai şi Paşte pe litoral ar putea fi mai mic decât anul trecut, unul dintre motive fiind faptul că nu se mai organizează în perioada......
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ...
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Compania germană de componente pentru industria auto Draexlmaier va primi un împrumut de 75 de milioane de euro de la BERD ...
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Capacitățile de generare de energie regenerabilă sunt aproape de pragul de 4.000 GW, adică 4.000.000 MW iar jumătate ...