Grecia: Acordul semnat de Tsipras a trecut de comisiile parlamentare; Eurogrupul se va reuni după votul din plen

Pachetul iniţial de reforme promis zonei euro de premierul grec Alexis Tsipras a trecut miercuri după-amiază prima barieră legislativă, fiind avizat de cele patru comisii specializate din Parlamentul de la Atena, legislativul grec urmând - probabil spre miezul nopţii - să se pronunţe prin vot asupra acestor măsuri, precum şi a acordului în ansamblu, transmite agenţia EFE.
Economica.net - mie, 15 iul. 2015, 18:10
Grecia: Acordul semnat de Tsipras a trecut de comisiile parlamentare; Eurogrupul se va reuni după votul din plen

‘Este un acord dificil şi numai timpul va putea spune dacă este sustenabil’, a spus în faţa comisiei parlamentare pentru reforme ministrul de finanţe Euclid Tsakalotos. El a subliniat că noile măsuri de austeritate vor amplifica recesiunea, dar a evidenţiat şi unele elemente pozitive ale înţelegerii, precum diminuarea ţintei excedentului primar la buget.

Tsakalotos a recunoscut totodată că acest acord a produs controverse în interiorul partidului de guvernământ Syriza, mai mult de jumătate dintre membrii comitetului central al acestuia (109 din 200) cerând respingerea unui astfel de înţelegeri ‘incompatibile cu ideile şi principiile stângii şi mai ales cu nevoile celor mai săraci’.

Însuşi liderul Syriza, premierul Tsipras, acuzat că a ‘capitulat’ în faţa zonei euro şi în special a Germaniei, a admis că nu crede în textul pe care l-a semnat, dar îl va aplica pentru a evita un dezastru, şi a cerut deputaţilor să păstreze unitatea partidului în aceste momente dificile.

El a promis liderilor zonei euro că până astăzi, miercuri, se vor adopta actele normative privind creşterea TVA, reforma sistemului de pensii, independenţa oficiului naţional de statistică, crearea unei autorităţi fiscale şi înăsprirea sancţiunilor pentru evaziune fiscală.

Deşi mai mulţi membri ai Syriza s-au pronunţat împotriva acordului, unii dându-şi chiar demisia, se aşteaptă ca acesta să treacă şi de plenului Parlamentului, mai ales cu ajutorul voturilor opoziţiei de dreapta.

Cât despre reacţia populaţiei, pentru miercuri au fost convocate mai multe greve în sectorul public, dar participarea la aceste acţiuni a fost sub aşteptări. O manifestaţie anti-austeritate urmează să se desfăşoare în cursul serii în faţa parlamentului.

Între timp, Eurogrupul a anunţat că se va reuni joi dimineaţă prin teleconferinţă pentru a evalua dacă Atena a îndeplinit primele obligaţii asumate şi pentru a discuta propunerea Comisiei Europene de a acorda Greciei un credit punte în valoare de 7 miliarde de euro destinat plăţilor urgente.

Te-ar mai putea interesa și
ONRC: 14.265 de firme au fost dizolvate în primele șase luni ale anului
ONRC: 14.265 de firme au fost dizolvate în primele șase luni ale anului
Numărul de firme dizolvate a crescut cu peste 18,4% în primele şase luni din 2021, la 14.265, faţă de 12.046 în perioada ianuarie - iunie 2020, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional......
Aproape trei sferturi dintre angajații din Covasna sunt plătiți cu salariul minim pe economie
Aproape trei sferturi dintre angajații din Covasna sunt plătiți cu salariul minim pe economie
Aproape 75% dintre angajaţii din judeţ sunt plătiţi cu salariul minim pe economie şi doar o parte dintre aceştia beneficiază ...
Iohannis: România trebuie să fie pregătită să facă față valului patru al pandemiei. Îi îndemn pe cei care nu s-au vaccinat să meargă să se vaccineze
Iohannis: România trebuie să fie pregătită să facă față valului patru al pandemiei. Îi îndemn pe cei care nu s-au ...
România trebuie să fie pregătită pentru a face faţă valului patru al pandemiei de COVID-19, iar cea "mai sigură" cale ...
Nissan estimează că va reveni pe profit în 2021, după trei ani de pierderi
Nissan estimează că va reveni pe profit în 2021, după trei ani de pierderi
Nissan Motor estimează că va reveni pe profit în anul fiscal 2021, după trei ani de pierderi, în urma măsurilor de ...