Grecia: Alexis Tsipras este hotărât să reformeze sistemul pensiilor, în pofida tulburărilor sociale

Premierul grec, Alexis Tsipras, a afişat duminică hotărârea sa de a duce la bun sfârşit reforma sistemului de pensii, cerută de creditorii ţării, dar care a relansat nemulţumirile sociale, transmite AFP.
Economica.net - lun, 25 ian. 2016, 07:36
Grecia: Alexis Tsipras este hotărât să reformeze sistemul pensiilor, în pofida tulburărilor sociale

Reforma sistemului de pensii, pe care guvernul intenţionează să o supună votului în parlament la începutul lui februarie, ‘trebuie să avanseze, este un lucru necesar (…) Dilema este fie să reformăm sistemul de pensii, fie să îl lăsăm să se prăbuşească’, a declarat Alexis Tsipras în prezenţa a 4.000 de simpatizanţi adunaţi pe un stadion din Atena pentru a sărbători un an de la preluarea puterii.

El a promis să mergă totuşi ‘la capăt cu dialogul şi flexibilitatea’ în favoarea categoriilor sociale cele mai afectate de majorarea prevăzută a contribuţiilor, citând întreprinderile mici şi mijlocii, auto-întreprinzătorii şi agricultorii.

Premierul Alexis Tsipras a promis un sistem ‘mai echitabil’, reafirmând angajamentul său de a nu tăia din pensiile actuale, ‘deja reduse cu 40%’ de guvernele anterioare, de dreapta sau socialiste, sub presiunea UE şi FMI, scrie Agerpres.

Reales triumfal în septembrie după ce în iulie şi-a renegat angajamentele de a pune capăt austerităţii sub tutela creditorilor pentru a evita ieşirea ţării din zona euro, primul şef de guvern al stângii radicale în Grecia este în prezent prins între cerinţele UE şi FMI şi reluarea contestării sociale.

Înaintea unei greve generale, programată pe 4 februarie, agricultorii au blocat deja unele şosele, în timp ce profesiunile liberale protestează frecvent, într-o mobilizare denumită de mass-media o ‘revoltă a cravatelor’.

Alexis Tsipras şi-a înmulţit atacurile împotriva opoziţiei de dreapta, creditată cu un avans în sondaje. El i-a lansat provocarea de a alege ‘între manifestanţi sau FMI’.

El s-a lăudat, de asemenea, că menţinerea la putere a partidului său Syriza, în ciuda conflictului cu susţinătorii austerităţii, a modificat echilibrul în UE. ‘Europa nu mai este aceeaşi’, a declarat el, invocând schimbările politice din Portugalia şi Spania, precum şi un ‘viraj’ în Italia.

Te-ar mai putea interesa și
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi vinde......
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte ...
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...