Grecia: Alexis Tsipras respinge cu fermitate planul de reforme al creditorilor

Premierul grec Alexis Tsipras a respins vineri cu fermitate, în faţa parlamentului, planul de reforme "absurd" propus în această săptămână Greciei de către creditorii săi, UE şi FMI, declarându-se în acelaşi timp convins că un acord este "mai aproape ca niciodată", relatează AFP.
Economica.net - vin, 05 iun. 2015, 19:39
Grecia: Alexis Tsipras respinge cu fermitate planul de reforme al creditorilor

Propunerea creditorilor înaintată miercuri liderilor greci de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în cursul unei reuniuni la Bruxelles, a fost o „surpriză dezagreabilă”, a spus Alexis Tsipras.

„Trebuie să o retragă”, a adăugat premierul grec în cadrul sesiunii extraordinare a parlamentului care are pe agendă informarea aleşilor statului privind stadiul negocierilor în curs de la 20 februarie.

„Poporul grec ne spune: nu renunţaţi la cererile voastre rezonabile. Nu cedaţi în faţa solicitărilor nerezonabile”, a declarat prim-ministrul, calificând drept încă „absurde” măsurile propuse de creditorii ţării sale.

Alexis Tsipras a subliniat totuşi că, în ciuda divergenţelor, încheierea unui acord este „mai aproape ca niciodată”.

În această privinţă, a dat el asigurări, propunerea greacă, care are la bază constrângeri bugetare mai puţin dure, este „singura realistă”.

Acest acord trebui „să includă” o clauză privind „viabilitatea datoriei” greceşti, a insistat premierul grec, în scopul de „a da o soluţie definitivă în faţa incertitudinii şi a crizei” în Grecia şi în Europa. Acest aspect nu figurează în oferta de acord a creditorilor şi constituie un punct de dezacord între creditorii înşişi, UE şi FMI, potrivit France Presse.

În paralel, prim-ministrul a făcut apel la parlamentarii din toate partidele să susţină „efortul naţional” al ţării sale în vederea încheierea unui acord cu creditorii şi „să spună clar dacă acceptă sau resping” propunerea de acord făcută de UE şi FMI.

„Este momentul de a ne asuma responsabilităţile”, a mai spus Alexis Tsipras, încercând să obţină un consens în Parlament.

Am ajuns la un „moment crucial”, „în ultima linie dreaptă” a negocierilor între Atena şi creditorii săi, a spus el după decizia guvernului de joi de a amâna rambursarea sumelor datorate în iunie Fondului Monetar Internaţional (FMI), ceea ce a creat surpriză în Europa şi pe pieţele financiare, notează AFP.

Te-ar mai putea interesa și
„Invadarea” oraşului Rafah ar fi „intolerabilă” – secretarul general al ONU
„Invadarea” oraşului Rafah ar fi „intolerabilă” – secretarul general al ONU
"Invadarea" oraşului Rafah, din sudul Fâşiei Gaza, unde Israelul a promis că va desfăşura o vastă operaţiune terestră, ar fi "intolerabilă", a insistat luni secretarul general al ONU,......
Mai puțini români pe social media în 2024. De la Facebook, TikTok până la X, care sunt platformele preferate
Mai puțini români pe social media în 2024. De la Facebook, TikTok până la X, care sunt platformele preferate
În România, social media are 13,3 milioane de utilizatori dintr-un total de 18,06 milioane de utilizatori de internet la ...
Metro continuă expansiunea cu noul concept LaDoiPași Extra, deși perioada de testare nu s-a încheiat. Câte magazine operează compania
Metro continuă expansiunea cu noul concept LaDoiPași Extra, deși perioada de testare nu s-a încheiat. Câte magazine ...
Retailerul german Metro continuă expansiunea sub sigla LaDoiPași Extra, un concept nou de magazin pe care îl testează ...
S-au ieftinit gazele pentru populație. Cu ce prețuri au venit ultimele facturi
S-au ieftinit gazele pentru populație. Cu ce prețuri au venit ultimele facturi
Prețul gazelor naturale facturate de Engie, cel mai mare furnizor de gaze naturale pentru popualție, pentru consumul lunii ...