Grecia: Alexis Tsipras şi-a anunţat demisia şi a cerut alegeri anticipate

Premierul grec Alexis Tsipras a anunţat joi seară că îşi dă demisia de la conducerea guvernului şi a cerut organizarea alegerilor anticipate, transmit agenţiile internaţionale de presă, potrivit Agerpres.
Economica.net - joi, 20 aug. 2015, 17:59
Grecia: Alexis Tsipras şi-a anunţat demisia şi a cerut alegeri anticipate

‘Mandatul pe care l-am primit pe 25 ianuarie şi-a atins limitele. Acum, poporul trebuie să se pronunţe. Voi, prin votul vostru, veţi decide dacă v-am reprezentat curajos în faţa creditorilor, dacă acest acord (cu creditorii) este de ajuns’, a spus Tsipras într-un mesaj televizat.

‘Suntem obligaţi să respectăm acordul, dar ne vom lupta să atenuăm consecinţele adverse’, a adăugat el, subliniind că nu a obţinut acordul pe care şi l-a dorit, dar că acesta este cel mai bun în condiţiile date.

‘Voi încerca să obţin votul poporului grec pentru a conduce ţara şi pentru a continua programul nostru de guvernare’, a mai declarat Tsipras, precizând că are ‘obligaţia morală’ de a pune ceea ce a făcut la judecata poporului.

El şi-a înaintat demisia preşedintelui grec, Prokopis Pavlopoulos, şi a cerut ca alegerile anticipate să fie organizate cât mai repede posibil.

Anterior, surse guvernamentale au declarat că Tsipras va propune organizarea de alegeri anticipate până la 20 septembrie şi că a avut consultări prin telefon pe această temă cu liderii partidelor de opoziţie.

Alexis Tsipras a fost obligat să ia această decizie după ce a pierdut majoritatea parlamentară săptămâna trecută, în cursul votului privind noul plan de asistenţă financiară. Patruzeci de parlamentari Syriza nu au votat în favoarea planului de asistenţă, iar Guvernul a rămas cu o susţinere de 119 voturi din totalul de 300 de membri ai Parlamentului.

Prin demisie şi alegeri anticipare, el ar încerca astfel să înăbuşe o rebeliune în cadrul partidului său de stânga Syriza şi să obţină sprijin public pentru programul de salvare pe care l-a negociat, al treilea pentru Grecia după 2010.

Guvernul a reuşit să adopte acordul cu creditorii cu ajutorul opoziţiei moderate – partidul de centru-dreapta Noua Democraţie (ND) şi Partidul Socialist (PASOK).

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
FBI percheziționează casa din Washington a oligarhului rus Oleg Deripaska
FBI percheziționează casa din Washington a oligarhului rus Oleg Deripaska
FBI derulează "activităţi de aplicare a legii" la locuinţa oligarhului rus Oleg Deripaska (foto) de la Washington, informează ...
Programul Comisiei Europene pentru 2022 include o iniţiativă privind un venit minim adecvat
Programul Comisiei Europene pentru 2022 include o iniţiativă privind un venit minim adecvat
Comisia Europeană a adoptat marţi programul de lucru pentru 2022, care stabileşte următoarele etape ale agendei sale ...
Ioana Mihăilă și George Cățean au primit avize negative din parte comisiilor parlamentare pentru funcțiile de miniștri ai Sănătății și Agriculturii
Ioana Mihăilă și George Cățean au primit avize negative din parte comisiilor parlamentare pentru funcțiile de miniștri ...
Ioana Mihăilă a primit aviz negativ, marţi, pentru funcţia de ministru al Sănătăţii din partea comisiilor de specialitate ...