Grecia ar putea introduce o taxă pe retragerile de la ATM-uri şi pentru legalizarea depozitelor nedeclarate

Guvernul grec analizează posibilitatea introducerii unei mici taxe la retragerile de fonduri de la bancomate, în dorinţa de a încuraja folosirea cardurilor bancare, în cadrul unui pachet mai amplu de măsuri destinate combaterii evaziunii fiscale, a declarat, marţi, ministrul grec de Finanţe, Yanis Varoufakis, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 26 mai 2015, 14:00
Grecia ar putea introduce o taxă pe retragerile de la ATM-uri şi pentru legalizarea depozitelor nedeclarate

De asemenea, Varoufakis a anunţat că Grecia ar putea introduce o taxă de 15% pentru depozitele străine nedeclarate şi una de 30% în cazul depozitelor nedeclarate la băncile locale, tot în încercarea de a-i stimula pe evazionişti să intre în legalitate.

„Ar putea fi, de exemplu, o mică taxă pentru retragerile de la ATM-uri. Acest lucru este în discuţie, dar, deocamdată, nu a fost luată nicio decizie”, a spus Varoufakis, care a respins categoric posibilitatea unei taxe pe depozitele bancare.

Ministrul grec de Finanţe a adăugat că Atena discută cu autorităţile elveţiene un plan conform căruia cei care au depozite bancare peste hotare vor avea şansa de a le declara şi a plăti o taxă, evitând totodată sancţiuni mai dure, un fel de amnistie fiscală.

Conform unui acord de dezvăluire voluntară, grecii care au fonduri nedeclarate anterior în băncile elveţiene ar urma să le legalizeze prin plata unei taxe de 15%.

„La un nivel mic al taxei, de exemplu 5%, există un obstacol moral care vizează legalizarea evaziunii fiscale. În schimb, o taxă mare, de 30%, este un risc, pentru că aceste depozite ar putea pleca în Insulele Cayman”, a spus Yanis Varoufakis, adăugând că discuţiile cu autorităţile elveţiene continuă.

După izbucnirea crizei datoriilor, în 2010, grecii au trimis peste hotare mai multe miliarde de euro, pe fondul îngrijorărilor că ţara ar putea intra în incapacitate de plată sau ar putea să iasă din zona euro. Ieşirea banilor din ţară a afectat băncile elene, care au devenit dependente de finanţarea oferită de Banca centrală a Greciei. O parte din aceşti bani au ajuns în Elveţia.

Autorităţile de la Atena nu sunt interesate atât de mult de repatrierea acestor bani cât de taxarea lor, pentru a pune capăt crizei de lichidităţi.

„Nu credem în procesul de repatriere. Ceea ce ne interesează pe noi este să legalizăm aceste depozite”, a spus Varoufakis.

În prezent, Grecia poartă negocieri intense cu creditorii internaţionali pentru eliberarea unei noi tranşe din programul de ajutor care este condiţionată însă de adoptarea de reforme economie de autorităţile de la Atena.

Guvernul condus de premierul Alexis Tsipras şi-a exprimat speranţa că va ajunge la un acord cu creditorii în următoarele zile, în timp ce reprezentanţii Uniunii Europene şi FMI sunt mai pesimişti şi spun că discuţiile avansează prea lent.

Te-ar mai putea interesa și
Alertă la Audi. Profitul s-a redus cu peste 1 miliard de euro
Alertă la Audi. Profitul s-a redus cu peste 1 miliard de euro
Profitul operațional din primul trimestru al mărcii premium Audi, parte a grupului Volkswagen, s-a redus la doar 466 milioane de euro, în scădere cu nu mai puțin de 74% față de perioada......
Campanie de atacuri informatice asupra Germaniei și Cehiei, atribuită rușilor. UE condamnă, NATO anunță că e pregătită să acționeze
Campanie de atacuri informatice asupra Germaniei și Cehiei, atribuită rușilor. UE condamnă, NATO anunță că e pregătită ...
Uniunea Europeană a condamnat ferm vineri campania de atacuri cibernetice împotriva Partidului Social-Democrat (SPD) la ...
1,2 km de conductă de termoficare reabilitați, dați în folosință în București
1,2 km de conductă de termoficare reabilitați, dați în folosință în București
Compania Municipală Energetica Servicii București a realizat probele de presiune pentru încă două tronsoane de conductă ...
Zilele însorite și calde vor alterna cu cele ploioase și reci în luna mai – prognoză ANM
Zilele însorite și calde vor alterna cu cele ploioase și reci în luna mai – prognoză ANM
Vremea va fi instabilă în luna mai, zilele însorite şi calde, uneori chiar caniculare, alternând cu zilele reci şi ...