Grecia ar putea organiza alegeri anticipate în septembrie sau octombrie – ministru de interne

Grecia ar putea organiza alegeri anticipate în septembrie sau octombrie, a declarat joi ministrul elen de interne, Nikos Voutsis, după ce o revoltă a unor deputaţi din partidul Syriza a obligat guvernul lui Alexis Tsipras să conteze pe voturile opoziţiei pentru a trece prin parlament, în noaptea de miercuri spre joi, primele reforme cerute de creditori în vederea unui nou plan de asistenţă financiară, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
Economica.net - joi, 16 iul. 2015, 13:48
Grecia ar putea organiza alegeri anticipate în septembrie sau octombrie - ministru de interne

‘Este foarte posibil ca în septembrie sau octombrie să aibă loc alegeri, în funcţie de evoluţii. Acesta va fi rezultatul unei evaluări cuprinzătoare, nu numai de către guvern, cu privire la evoluţiile generale’, a afirmat Nikos Voutsis, potrivit transcrierii interviului acordat postului de radio Sto Kokkino.

‘Chiar dacă vom merge în alegeri, vom cerem mandat pentru adoptarea programului nostru. Din el fac parte şi angajamentele rezultate din acord’, a subliniat ministrul de interne.

Premierul grec Alexis Tsipras a reuşit în cursul nopţii de miercuri spre joi să treacă prin parlament primele reforme cerute de creditori în vederea unui nou plan de asistenţă financiară, dar a avut nevoie de opoziţie pentru a-şi atinge scopul, notează AFP.

Măsurile, referitoare în special la majorarea TVA, la sistemul de pensii şi la adoptarea unei reguli de aur bugetare, au fost sprijinite de 229 de deputaţi, în timp ce 64 au votat împotrivă, iar şase s-au abţinut.

Dacă partidul dreptei suveraniste ANEL, aflat la guvernare alături de stânga radicală Syriza condusă de Alexis Tsipras, l-a susţinut pe acesta cu cei 12 deputaţi ai săi, în tabăra premierului s-au înregistrat dezertări importante. Treizeci şi doi de deputaţi ai Syriza au votat împotrivă, printre care fostul ministru de finanţe, Yanis Varoufakis, şi preşedinta parlamentului, Zoe Konstantopoulou, şase s-au abţinut, iar unul a fost absent.

Aceasta înseamnă că prim-ministrul a pierdut majoritatea parlamentară (Syiriza şi ANEL au împreună 162 de mandate din totalul de 300 ale parlamentului elen), dar fără a suferi deocamdată consecinţe, mai ales având în vedere actuala fărâmiţare a opoziţiei elene. Un sondaj apărut marţi arăta că, şi în cazul unei remanieri a coaliţiei, 68% dintre greci doresc ca Tsipras să rămână în fruntea guvernului.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
După NEPI Rockcastle, și Sonae Sierra construiește apartamente lângă mall. Dezvoltatorul are PUD pentru un ansamblu de șase etaje lângă Parklake
După NEPI Rockcastle, și Sonae Sierra construiește apartamente lângă mall. Dezvoltatorul are PUD pentru un ansamblu ...
Dezvoltatorul Sonae Sierra se pregătește de construcția ansamblului rezidențial de lângă mallul Parklake din sectorul ...
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de ţiţei, a anunţat luni că doreşte să investească peste un miliard ...
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Grupul TeraPlast a înregistrat un profit net de 43,3 milioane de lei în primele 9 luni ale anului, în creştere cu 41% ...