Grecia are locul său în zona euro – ministrul francez al economiei

Ministrul francez al economiei, Emmanuel Macron, a estimat marţi că Grecia are locul său în zona euro, indiferent de viitorul guvern de la Atena, şi le-a recomandat Berlinului şi Băncii Centrale Europene (BCE) să facă mai mult pentru relansarea economică, relatează AFP.
Economica.net - mie, 07 ian. 2015, 09:02
Grecia are locul său în zona euro - ministrul francez al economiei

”Locul Greciei este în zona euro, indiferent care va fi viitorul său guvern”, a declarat ministrul socialist într-un articol publicat în ziarul economic Les Echos, subliniind că poporul grec este cel care îşi desemnează în mod suveran reprezentanţii, care, la rândul lor, trebuie să respecte angajamentele ţării lor.

Potrivit presei germane, cancelarul Angela Merkel ar avea în vedere o ieşire a Greciei din zona euro în cazul victoriei stângii radicale (Syriza) la alegerile legislative din 25 ianuarie.

Referindu-se la o eventuală necesitate a unei noi restructurări a datoriei Greciei, Macron a afirmat că planul de ajutor instaurat de troica UE-BCE-FMI ar putea ”încă evolua, dar cu condiţia expresă ca Grecia să continue realizarea reformelor economice şi politice necesare”.

Pentru favorizarea relansării zonei euro, Macron preconizează ”politici bugetare mai bine articulate, o Germanie care duce o politică adevărată de relansare şi un voluntarism sporit în materie de investiţii europene”.

În contextul unei ‘epuizări democratice în ţările supuse austerităţii”, precum Grecia, Macron a anunţat că preşedintele francez, Francois Hollande, şi-a propus ca la întâlnirea sa cu Angela Merkel, prevăzută pentru duminica viitoare la Strasbourg, să convingă partenerul german al Parisului că ”Franţa şi Germania trebuie să meargă mult mai departe împreună pentru relansarea Europei”.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...