Grecia: Autorităţile se răzgândesc din nou în privinţa privatizărilor

Atena nu va continua procesul de privatizare al Public Power Corporation (PPC) - cea mai mare companie de electricitate din Grecia sau al operatorului reţelei energetice a ţării - ADMIE - a afirmat ministrul elen al Energiei, Panagiotis Lafazanis, în pofida promisiunilor făcute creditorilor internaţionali potrivit cărora nu vor fi oprite tranzacţiile aflate în derulare, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 25 feb. 2015, 09:54
Grecia: Autorităţile se răzgândesc din nou în privinţa privatizărilor

Declaraţiile lui Lafazanis reprezintă primul indiciu al disensiunilor din noul Guvern elen privind acordul încheiat cu UE, BCE şi FMI pentru extinderea asistenţei financiare, scrie Agerpres.

Public Power Corporation a lansat deja o ofertă publică pentru vânzarea unei participaţii de 66% în ADMIE, şi câţiva investitori, inclusiv compania chineză de stat Grid Corporation of China (SGCC) şi grupul italian Terna sunt pe lista scurtă a cumpărătorilor.

‘Oferta pentru ADMIE nu va fi continuată. Companiile nu au depus oferte angajante astfel încât tranzacţia nu va fi finalizată. Acesta este şi cazul pentru PPC’, a declarat Lafazanis în publicaţia elenă ‘Ethnos’.

Temerile investitorilor străini privind situaţia din Grecia au crescut după ce noul Guvern de la Atena a anunţat săptămâna trecută îngheţarea privatizării activelor de stat.

Premierul chinez Li Keqiang a cerut autorităţilor de la Atena să asigure drepturile companiilor din China şi sprijinul pentru un proiect portuar extrem de important, a anunţat Ministerul de Externe de la Beijing.

China apreciază poziţia strategică a Greciei ca punct de intrare în Europa şi Africa pentru distribuirea produselor sale şi a dezvoltat strânse legături cu precedentul Guvern elen, susţine Li Keqiang.

Într-o discuţie telefonică între premierul elen Alexis Tsipras şi omologul său chinez, Li Keqiang, acesta din urmă şi-a exprimat speranţa că noul Guvern elen ‘va oferi mai multă protecţie pentru companiile chineze care operează în Grecia’.

Un oficial guvernamental elen a afirmat că premierul chinez l-a asigurat pe omologul său elen că există interes din partea companiilor chineze pentru a derula noi investiţii în China. ‘Cei doi lideri au analizat o extindere a cooperării economice, comerciale şi culturale’, a explicat oficialul de la Atena.

Convorbirea vine după ce săptămâna trecută purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Atena, Gabriel Sakellaridis, a anunţat că Grecia nu mai este interesată de privatizarea celor mai mari porturi ale ţării, Pireu şi Thessaloniki.

Compania chineză de transport maritim Cosco controlează două dintre cele trei terminale de containere ale portului Pireus şi, alături de alte firme străine, era pe lista scurtă pentru achiziţionarea participaţiei de 67% în Autoritatea Portuară Pireu, unul dintre principalele active de stat pe care Grecia s-a angajat să le privatizeze.

Şi directorul general al firmei canadiene Eldorado Gold, Paul Wright, a sosit săptămâna trecută la Atena pentru a discuta cu noul Guvern elen situaţia minelor pe care le controlează în regiunea Halkidiki.

Ministrul elen al Energiei, Panagiotis Lafazanis, a anunţat că noul Guvern elen se va opune legal exploatării minei de aur operate de grupul canadian Eldorado Gold în nordul Greciei, unul din cele mai mari proiecte de investiţii străine din ţară.

‘Suntem împotriva investiţiei de la Skouries şi vom folosi toate măsurile legale posibile pentru a sprijini poziţia noastră. În orice situaţie, îi vom sprijini pe toţi angajaţii minelor’, a declarat Panagiotis Lafazanis, în Parlamentul de la Atena.

Mina de aur operată de Eldorado Gold în nordul Greciei a fost unul din proiectele intens mediatizate ale fostului Guvern elen şi era considerat un test care ar putea demonstra că Atena poate proteja interesele investitorilor străini faţă de protestele localnicilor.

Opozanţii proiectului minei de aur din regiunea Halkidiki consideră că exploatarea ar cauza pagube ireparabile pentru mediu, contaminând apa freatică şi poluând regiunea cu substanţe chimice nocive precum plumb, cadmiu, arsenic şi mercur. În schimb, fostul Guvern de la Atena susţine că proiectul va crea sute de locuri de muncă, în condiţiile în care rata şomajului în Grecia este cea mai ridicată din Europa (25,8% în luna octombrie 2014).

În România, Eldorado Gold este implicată în exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Certej, judeţul Hunedoara.

Te-ar mai putea interesa și
O companie bulgărească va prelua gratuit administrarea aeroportului din Ruse, aflat în ruină
O companie bulgărească va prelua gratuit administrarea aeroportului din Ruse, aflat în ruină
Aeroportul din Ruse va fi operat gratuit de Airport Ruse Ltd, care cuprinde companiile bulgare Shtraplan EOOD şi Stroyproject EOOD, a decis Consiliul Municipal Ruse. Dezbaterea asupra deciziei a......
Aproape 15.000 de consumatori din zeci de localități din Prahova au rămas fără curent electric
Aproape 15.000 de consumatori din zeci de localități din Prahova au rămas fără curent electric
Aproape 15.000 de consumatori din judeţul Prahova nu beneficiază, sâmbătă, de alimentare cu energie electrică, iar ...
Ministrul britanic de Finanțe Jeremy Hunt dă de înțeles că va continua politica de creștere a taxelor
Ministrul britanic de Finanțe Jeremy Hunt dă de înțeles că va continua politica de creștere a taxelor
Ministrul britanic de Finanţe, Jeremy Hunt, a dat de înțeles vineri că va continua să crească taxele în Regatul unit, ...
CNSU a decretat stare de alertă în Vrancea
CNSU a decretat stare de alertă în Vrancea
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a dispus, sâmbătă, decretarea stării de alertă în judeţul Vrancea, ...