Grecia: Băncile se vor redeschide luni. Retragerile, limitate la 60 de euro pe zi

Băncile din Grecia, închise de la 29 iunie, se vor redeschide luni (20 iulie 2015), dar grecii vor putea retrage în continuare numai 60 de euro pe zi, a afirmat joi seară ministrul adjunct de finanţe Dimitris Mardas la postul naţional de televiziune ERT, citat de AFP.
Economica.net - vin, 17 iul. 2015, 03:21
Grecia: Băncile se vor redeschide luni. Retragerile, limitate la 60 de euro pe zi

‘Cu începere de luni, cetăţenii vor putea merge la bănci pentru orice operaţiune’, a declarat ministrul, subliniind în acelaşi timp că retragerile vor rămâne limitate la 60 de euro pe zi.

Anunţul redeschiderii băncilor intervine la câteva ore după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a hotărât finanţarea de urgenţă pentru băncile greceşti cu 900 milioane de euro în decurs de o săptămână, iar zona euro a dat undă verde negocierilor privind al treilea plan de ajutorare a Greciei pe o perioadă de trei ani, scrie Agerpres.

Aceste decizii au fost luate la o zi după adoptarea de către parlamentul grec a primei serii de măsuri de austeritate cerute de creditorii ţării.

Joi seară, Ministerul de Finanţe de la Atena a informat că băncile rămân închise până duminică, 19 iulie.

Este a treia săptămână de când băncile elene au fost închise, la sfârşitul lunii iunie, după retrageri masive de numerar din partea cetăţenilor greci îngrijoraţi.

Măsura a urmărit ‘protejarea sistemului financiar şi a economiei Greciei, din cauza lipsei de lichidităţi’, potrivit ministerului.

De la închiderea băncilor şi impunerea unui control asupra capitalurilor, suma maximă pe care o pot retrage persoanele aflate în posesia unui cont grec este de 60 de euro pe zi. Turiştii şi alte persoane cu card emis pe un cont străin nu sunt supuse acestei restricţii.

Unele sucursale bancare au rămas deschise pentru pensionarii care nu posedă carduri.

Te-ar mai putea interesa și
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru acte de violenţă contra palestinienilor, au declarat vineri diplomaţi......
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...