Grecia: Băncile speră că valoarea împrumuturilor acordate va creşte cu cinci miliarde de euro în 2017

După şase ani şi jumătate de declin al creditării, băncile din Grecia speră că 2017 va fi primul an în care valoarea împrumuturilor acordate va creşte, se arată într-o analiză a publicaţiei elene Kathimerini.
Economica.net - mie, 28 dec. 2016, 10:36
Grecia: Băncile speră că valoarea împrumuturilor acordate va creşte cu cinci miliarde de euro în 2017

Dacă situaţia ţării se îmbunătăţeşte anul viitor şi nu vor apărea noi turbulenţe, se va înregistra o creştere de cinci miliarde de euro a împrumuturilor, în timp ce rata de expansiune a creditării este estimată la 2%, potrivit oficialilor din sectorul bancar al Greciei.

Evoluţia industriei bancare depinde de finalizarea negocierilor privind eliberarea unei noi tranşe din pachetul de asistenţă financiară acordat Greciei, de momentul în care obligaţiunile guvernamentale elene vor fi incluse în programul de achiziţii de active al Băncii Centrale Europene, ceea ce ar permite Greciei să testeze pieţele cu o emisiune de obligaţiuni în a doua parte a lui 2017 şi de modul în care vor reveni banii în depozitele bancare.

În lipsa unor progrese în aceste domenii, mult dorita expansiune a creditării în 2017 ar putea fi subminată.

Previziuni similare erau anunţate şi pentru 2014 şi 2015, dar turbulenţele şi incertitudinile majore au compromis revenirea la normalitate.

Fluxul net de credite a fost pe roşu în ultimele 78 de luni, iar valoarea împrumuturilor care trebuiau achitate a depăşit-o pe cea a creditelor acordate. Creditarea a scăzut cu aproximativ 60 de miliarde de euro, de la 257,47 miliarde de euro, la sfâşitul lui 2010, la 197,76 miliarde de euro în octombrie 2016.

Împrumuturile către companii au scăzut de la 130 de miliarde de euro, în decembrie 2010, la 93 de miliarde de euro, în octombrie 2016, în timp ce creditele acordate gospodăriilor s-au redus de la 119 miliarde de euro în urmă cu şase ani la 91 de miliarde de euro.

Principalele condiţii pentru relansarea creditării în 2017 sunt: îmbunătăţirea climatului economic, restabilirea încrederii şi decizia companiilor de a majora investiţiile şi achiziţiile de active, susţin oficialii din sectorul bancar al Greciei. Aceste evoluţii depind de finalizarea negocierilor privind eliberarea unei noi tranşe din pachetul de asistenţă financiară acordat Greciei şi de momentul în care obligaţiunile guvernamentale elene vor fi incluse în programul de achiziţii de active al Băncii Centrale Europene, arată oficialii.

Creditorii eleni trebuie să îndeplinească o serie de ţinte trimestriale privind reducerea împrumuturilor neperformante impuse de Banca Centrală a Greciei, în caz contrar riscând să fie amendate.

Băncile greceşti se chinuie să facă faţă efectelor celei mai mari crizei economice postbelice şi a celei mai mari restructurări a unei datorii suverane din istorie. În acest context, băncile greceşti s-au angajat să îşi cureţe bilanţurile prin deprecieri de active, vânzări şi acorduri de servicii cu managerii care gestionează active cu probleme.

Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...