Grecia cere 700 de milioane euro de la UE pentru a-şi ameliora infrastructura pentru primirea refugiaţilor

Grecia va solicita Uniunii Europene circa 700 de milioane de euro pentru a construi infrastructura în care să găzduiască sutele de imigranţi şi refugiaţi care ajung zilnic pe ţărmurile sale, a anunţat joi guvernul de la Atena, citat de Reuters, potrivit Agerpres.
Economica.net - joi, 03 sept. 2015, 17:02
Grecia cere 700 de milioane euro de la UE pentru a-şi ameliora infrastructura pentru primirea refugiaţilor

Statul elen se confruntă cu o creştere fără precedent a numărului de refugiaţi şi migranţi – în special din Siria, Irak şi Afganistan – care ajung pe mare din Turcia. Agenţiile umanitare estimează că circa 2.000 de oameni ajung zilnic în insulele greceşti Kos, Lesbos, Samos şi Chios.

Guvernul interimar susţine că intenţionează să înfiinţeze un nou centru de operaţiuni şi să întreprindă paşii necesari pentru a ameliora condiţiile de la centrele de refugiaţi existente.

Ministrul economiei Nikos Christodoulakis susţine că ţara sa va căuta să obţină fonduri europene alocate pentru gestionarea crizei. ‘Există o chestiune majoră a finanţării care trebuie abordată urgent’, a declarat Christodoulakis în cadrul unei conferinţe de presă.

‘Suma minimă de care Grecia are nevoie este de 400 de milioane de euro din fondul pentru azil şi de 330 de milioane din fondul pentru persoanele defavorizate pentru a răspunde nevoilor urgente legate de infrastructură’, a spus el.

Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al CE, şi comisarul european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, Dimitris Avramopoulos, se află la Atena pentru a se întâlni cu oficiali greci. Vineri, ei se vor întâlni cu oficiali din poliţie şi Garda de Coastă de pe insula Kos.

Timmermans a declarat la începutul întâlnirii cu premierul interimar Vassiliki Thanou că a venit la Atena să ofere ajutor din partea UE.

‘Ne aflăm aici astăzi pentru a discuta cu guvernul grec cea mai bună cale de a implementa rapid deciziile necesare pentru ca noi să putem asista financiar, logistic şi cu personal pentru ca situaţia să se amelioreze’, le-a declarat reporterilor înaltul oficial european.

Guvernul grec a mai promis joi să furnizeze ajutor financiar numeroasele insule din estul Greciei care resimt presiunea afluxului de refugiaţi.

‘Multe insule din nordul şi sudul Mării Egee s-au confruntat cu o cădere a traficului turistic în ultimele luni. Dacă nu abordăm această problemă, vom avea un nou val de şomeri şi săraci’, a spus Christodoulakis.

El a făcut apel la proprietarii de ambarcaţiuni să ofere găzduire temporară pentru refugiaţi şi a acuzat răspunsul ezitant al Europei în problema migraţiei.

Te-ar mai putea interesa și
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP Inc. au anunțat un parteneriat istoric, pe mai mulți ani pentru promovarea inovării sustenabile și pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1 Scuderia Ferrari,......
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane ...
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...