Grecia: Dreapta a întrecut SYRIZA, o premieră după un an – sondaje

Principalul partid de opoziţie din Grecia, dreapta Noua Democraţie (ND), care şi-a ales săptămâna trecută un nou lider, pe Kyriakos Mitsotakis, a întrecut stânga SYRIZA a lui Alexis Tsipras, arată două sondaje publicate în weekend, o premieră după un an, notează AFP.
Economica.net - lun, 18 ian. 2016, 04:33
Grecia: Dreapta a întrecut SYRIZA, o premieră după un an - sondaje

Sondajul de intenţii de vot al institutului Alco, publicat duminică în săptămânalul Proto Thema, creditează ND cu 21,3% faţă de 18% pentru SYRIZA, scrie Agerpres.

Potrivit celui de-al doilea sondaj realizat de Metron Analysis, publicat sâmbătă în cotidianul Parapolitika, ND întrece SYRIZA cu 23,6% faţă de 19,9%.

Timp de cel puţin un an, după înfrângerea suferită în alegerile din ianuarie 2015 şi venirea SYRIZA la putere pentru prima dată, ND a pierdut o parte importantă a electoratului său. SYRIZA a obţinut atunci 36,3% din voturi faţă de 27,8% pentru ND, o diferenţă pe care partidul aproape a menţinut-o şase luni mai târziu, la alegerile parlamentare din septembrie (35,4% – 28%).

Analiştii şi mass-media consideră că această ‘schimbare’ a opiniei publice se datorează în mare parte alegerii săptămâna trecută a lui Kyriakos Mitsotakis, 47 de ani, ca lider al ND. Mitsotakis se doreşte a fi ‘reformatorul’ ND, pentru a face partidul să evolueze spre centru.

Printre alte motive pentru creşterea în popularitate a dreptei, potrivit analiştilor, se numără continuarea măsurilor de austeritate de către guvernul SYRIZA în timp ce iniţial el a promis să le oprească.

Fost ministru al reformei administrative (iunie 2013-ianuarie 2015), membru al parlamentului de peste un deceniu şi fiul unui fost prim-ministru, Kyriakos Mitsotakis reprezintă noua generaţie de conservatori şi a reuşit să adune ND, pe fondul unor certuri în interiorul partidului în ultimele luni.

Ambele sondaje arată cu toate acestea o oboseală a electoratului confruntat cu alegeri succesive de la izbucnirea crizei datoriilor în 2010. Aproximativ 30% dintre respondenţi nu au dorit să răspundă sau sunt în favoarea abţinerii, potrivit acestor sondaje.

În alegerile din septembrie, rata de abţinere a ajuns la 44%, cea mai ridicată în ultimii ani în Grecia.

Mandatul prim-ministrului Alexis Tsipras expiră în 2019.

 

Te-ar mai putea interesa și
Cererea de oțel la nivel global va crește cu 5,8% în 2021
Cererea de oțel la nivel global va crește cu 5,8% în 2021
Cererea mondială de oţel va creşte cu 5,8% în acest an, pe măsură ce economiile îşi vor reveni din pandemia de COVID-19, însă ritmul de creştere se va reduce anul viitor pe măsură ce......
Turcan: Ministerele trebuie să trimită în 30 de zile propunerile privind salarizarea în sistemul public
Turcan: Ministerele trebuie să trimită în 30 de zile propunerile privind salarizarea în sistemul public
Memorandumul care stabileşte principiile care vor sta la baza reanalizării şi elaborării cadrului legal privind salarizarea ...
Guvernul a aprobat memorandumul pentru comanda a 4,2 milioane de vaccinuri Pfizer
Guvernul a aprobat memorandumul pentru comanda a 4,2 milioane de vaccinuri Pfizer
Executivul a adoptat memorandumul pentru semnarea celui de-al patrulea formular de comandă de vaccin împotriva COVID-19 ...
Alejandro Mesonero, designerul-șef al mărcii Dacia părăsește grupul Renault după doar șapte luni
Alejandro Mesonero, designerul-șef al mărcii Dacia părăsește grupul Renault după doar șapte luni
Alejandro Mesonero-Romanos, devenit director de design al mărcii Dacia în ianuarie 2021, după ce venise în cadrul Renault ...