1EUR = 4.8426 RON | Bucureşti 21 º

Finanţe şi bănci

UPDATE - Grecia după "NU": Băncile rămân închise pentru încă o săptămână. A venit un nou ministru de Finanţe

Grecii au spus "nu" austerităţii şi au sărbătorit toată noaptea în stradă. Dimineaţa a venit cu un sentiment apăsător de "ce facem acum?". Este vremea deciziilor politice grele, iar primul pas a fost făcut de pionierul Yanis Varoufakis, omul momentului, carismaticul economist grec care a sfidat Europa. Mesajele venite de la premierul Alexis Tsipras şi de la ceilalţi lideri europeni anunţă o revenire iminentă la masa negocierilor. Euroscepticii din alte părţi ale Europei îşi freacă deja mâinile, anticipând o nouă ascensiune a curentelor antisistem. De la Răsărit, Moscova şi Beijingul asistă la desfăşurarea evenimentelor, gata să speculeze orice oportunitate.

06 iul, 2015 | ECONOMICA.net
(update 06 iul, 2015 22:48) Banca Centrală Europeană menţine finanţarea de urgenţă pentru băncile greceşti, însă înăspreşte condiţiile
Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat luni seara că va menţine nivelul actual al finanţării de urgenţă pentru băncile greceşti (ELA), însă va înăspri condiţiile de acordare, informează AFP.

Consiliul guvernatorilor "a decis astăzi să menţină aportul de lichidităţi de urgenţă (ELA) pentru băncile greceşti la nivelul fixat la 26 iunie 2015, după ce a discutat pe marginea unei propuneri venite din partea Băncii Naţionale a Greciei", se spune într-un comunicat al BCE.
(update 06 iul, 2015 21:11) Hollande şi Merkel lasă "deschisă uşa pentru discuţii", însă cer Atenei "propuneri serioase şi credibile"
Preşedintele francez Francois Hollande şi cancelarul federal german Angela Merkel au afirmat, luni seara, că "uşa va rămâne deschisă pentru discuţii" cu Atena, după votul negativ pentru un acord cu creditorii internaţionali exprimat în timpul referendumului de duminică din Grecia, însă i-au cerut premierului grec Alexis Tsipras "propuneri serioase şi credibile" pentru a putea găsi o ieşire din actuala criză, informează AFP.
(update 06 iul, 2015 19:09) Băncile din Grecia vor fi închise încă o săptămână
Guvernul grec intenționează să extindă perioada în care băncile elene vor fi închise cel puțin cu câteva zile, au declarat, luni, pentru Reuters, mai multe surse bancare, în avanpremiera unei reuniuni care va avea loc diseară între bancheri și ministrul grec de Finanțe.
(update 06 iul, 2015 19:09) Euclides Tsakalotos, noul ministru de finanţe
Ministrul adjunct grec de externe Euclides Tsakalotos a fost numit luni în funcţia de ministru de finanţe, după demisia din acest post a lui Yanis Varoufakis, informează TASS şi DPA, care citează canalul elen de televiziune Skai. Desemnarea lui Euclides Tsakalotos în funcţia de ministru de finanţe a fost anunţată la finalul reuniunii liderilor formaţiunilor politice parlamentare, desfăşurată timp de aproape şapte ore la sediul preşedinţiei. Euclides Tsakalotos coordona în Ministerul de Externe de la Atena relaţiile economice internaţionale.
(update 06 iul, 2015 17:58) FMI gata să ajute Grecia, dacă i se cere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat, luni, că monitorizează situaţia din Grecia şi este gata să o ajute dacă i se va cere acest lucru, transmit AFP şi Reuters.
(update 06 iul, 2015 16:10) Tsipras şi Merkel, de acord ca Atena să-şi prezinte propunerile la summitul de marţi al zonei euro
Premierul grec Alexis Tsipras "a convenit, luni, în cadrul unei convorbiri telefonice avute cu cancelarul german Angela Merkel, ca Atena să prezinte marţi, la summitul european, propunerile guvernului grec" vizând încheierea unui acord cu creditorii internaţionali, a anunţat executivul elen într-un comunicat preluat de AFP.Liderii zonei euro se vor reuni marţi, la Bruxelles, pentru un summit extraordinar consacrat examinării consecinţelor votului exprimat la referendumul de duminică din Grecia, prin care populaţia elenă a respins ultimele propuneri ale creditorilor internaţionali privind un nou acord de asistenţă financiară.


(update 06 iul, 2015 14:54) Şeful Eurogrupului: Reformele sunt necesare şi după referendum
Reformele în Grecia sunt necesare şi după referendumul desfăşurat duminică, iar miniştrii de finanţe din zona euro (Eurogrup) aşteaptă propuneri în acest sens din partea Atenei înaintea reuniunii lor de marţi, a declarat luni liderul Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, citat de Reuters şi DPA."Reuniunea de marţi a Eurogrupului va începe la 13.00 (11.00 GMT); miniştrii aşteaptă noi propuneri din partea autorităţilor greceşti", a scris Dijsselbloem, ministru de finanţe al Olandei, pe contul său de Twitter. Citeşte mai mult aici


(update 06 iul, 2015 14:47) Spania, pentru negocierea unui "al treilea plan de salvare" pentru Grecia
Spania este favorabilă unor negocieri pentru un "al treilea plan de salvare" pentru Grecia, care trebuie să rămână în zona euro, a afirmat luni ministrul spaniol al economiei, Luis de Guindos, în prima reacţie a unui membru al guvernului de la Madrid după referendumul de duminică, potrivit AFP.
Atena "are tot dreptul de a cere un al treilea plan de salvare", a mai oficialul spaniol ministrul, la o zi după victoria taberei "Nu" la referendumul din Grecia cu privire la propunerile de acord ale creditorilor internaţionali.
"Este absolut necesar ţinând cont de circumstanţe şi de punctul de vedere al pieţelor", a subliniat Luis de Guindos, precizând că Madridul "nu are în vedere absolut deloc o ieşire a Greciei din zona euro".


(update 06 iul, 2015 14:10) Tsipras şi Pavlopoulos au avut o discuţie telefonică cu Hollande - surse
Preşedintele elen Prokopis Pavlopoulos şi premierul Alexis Tsipras au purtat luni o discuţie telefonică cu şeful statului francez, Francois Hollande, într-o pauză a reuniunii desfăşurate între liderii politici greci, a anunţat o sursă guvernamentală de la Atena, preluată de Reuters, AFP şi ANA.Principalii reprezentanţi ai guvernului şi şefii partidelor de opoziţie s-au întâlnit de la ora locală 10.00 de reşedinţa preşedintelui Pavlopoulos, la o zi după ce populaţia a respins categoric, prin referendum, cu peste 61% din voturi, propunerile de acord ale creditorilor internaţionali.La finalul reuniunii ar urma să fie anunţat şi numele succesorului lui Yanis Varoufakis, care a demisionat luni din funcţia de ministru de finanţe.


(update 06 iul, 2015 13:32) Germania: Nu sunt întrunite condiţiile pentru negocieri privind un nou ajutor pentru Grecia
Germania consideră că nu sunt întrunite "condiţiile pentru negocieri privind un nou program de ajutor" pentru Grecia, dată fiind "decizia cetăţenilor greci" de la referendum, a declarat luni purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel, Steffen Seibert, transmit AFP şi DPA.Guvernul german "a luat notă de votul "NU" clar exprimat şi respectă acest rezultat. Guvernul federal rămâne deschis la dialog (...), dar, dată fiind decizia de ieri a cetăţenilor greci, nu sunt întrunite condiţiile pentru negocieri privind un nou program de ajutor", a afirmat el, precizând că o continuare a discuţiilor depinde de noile propuneri de reformă din partea Atenei."Uşa rămâne deschisă", a subliniat el. "Grecia este membră a zonei euro. Şi depinde doar de Grecia să rămână în zona euro", a adăugat Seibert.


Totul despre criza din Grecia, pe ECONOMICA.NET

Poate cea mai importantă ştire de luni dimineaţă este demisia ministrului grec al Finanţelor, Yanis Varoufakis. El şi-a motivat decizia erijându-se în indezirabil. "Mi-a fost adusă la cunoştinţă o anume preferinţă a unor participanţi la şedinţele Eurogroup (grupul de lucru al miniştrilor de Finanţe din zona euro - n.r.), şi a altor diverşi «parteneri», pentru «absenţa» mea de la întâlnirile lor. Din acest motiv, plec astăzi de la Ministerul Finanţelor (...) Voi purta cu mândrie dezgustul creditorilor", a scris Varoufakis luni pe blogul personal, într-o postare prin care îşi anunţă şi motivează demisia.

Referendumul de duminică le-a cerut grecilor să decidă dacă vor să accepte condiţiile propuse de creditorii străini în schimbul continuării programului de finanţare externă. Printre acestea, înlăturarea de facto a posibilităţii de pensionare anticipată, eliminarea unor transferuri sociale către pensionarii săraci şi creşterea TVA. Principala revendicare a guvernului grec, restructurarea datoriei publice, a fost respinsă de creditori. Rezultatul votului, un "nu" categoric, cu peste 60%, fără posibilitate de interpretare.

Plecarea lui Varoufakis ar putea detensiona atmosfera la următoarele runde de negocieri privind viitorul Greciei în UE. În particular, Varoufakis s-a contrat cu ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schaeuble, una dintre cele mai influente voci din Europa.

Ce urmează

După ce a intrat în default de facto pe 30 iunie prin neplata unei scadenţe de aproape 1,6 miliarde de euro către FMI, Grecia are de achitat, pe 20 iulie, plăţi totale de 3,5 miliarde euro către Banca Centrală Europeană.

Băncile greceşti sunt închise de lunea trecută, pentru a evita retrageri masive de capital. Guvernul a introdus restricţii asupra circulaţiei banilor - retragerile din depozite sunt limitate la 60 de euro pe zi - şi ar putea rămâne fără bani în lipsa sprijinului suplimentar de la BCE. Este aşteptată o decizie din partea BCE privind linia de finanţare de urgenţă pentru lichiditate către băncile din Grecia. Decretul iniţial privind închiderea băncilor şi restricţiile asupra capitalului expiră la miezul nopţii.

Tsipras se teme de o criză umanitară în Grecia dacă băncile, responsabile cu distribuirea pensiilor, rămân închise. Premierul grec a făcut apel la BCE să înţeleagă situaţia grecilor şi să continue finanţarea băncilor elene.

Marţi a fost programată o întâlnire de urgenţă a liderilor din zona euro. Până atunci, cancelarul german Angela Merkel se întâlneşte cu preşedintele francez Francois Hollande pentru a ajunge la o poziţie comună pe problema Greciei. Liderii europeni aşteaptă de la guvernul grec un nou set de propuneri pentru deblocarea negocierilor.

Reacţia pieţelor

Rezultatul referendumului din Grecia nu a provocat un cutremur pe pieţele financiare. De altfel, eşecul repetat al negocierilor-maraton din ultimele săptămâni a trecut aproape neobservat pe euro, pe obligaţiunile guvernamentale ale celorlalte state din zona euro şi pe pieţele de acţiuni. Sentimentul negativ există, însă nu se manifestă nici pe departe atât de intens cum s-a întâmplat în urmă cu trei ani, când se vorbea pentru prima dată de perspectiva Grexitului. Moneda euro s-a depreciat luni cu doar 0,6%, la 1,1052 dolari/euro.

Acţiunile băncilor europene înregistrează, luni, declinuri semnificative, cele mai afectate fiind cele din Spania, Portugalia şi Italia, după ce alegătorii din Grecia au respins măsurile de austeritate cerute de creditorii internaţionali, sporind temerile privind posibila ieşire a ţării din zona euro.

Luni dimineaţă, indicele bursier Stoxx Europe 600 înregistra un declin de 2,3%, apoi scăderea s-a atenuat la 1,7%. Acţiunile băncilor italiene UniCredit şi Intesa Sanpaolo înregistrau un recul de 3%, în timp ce titlurile Banco Comercial Portugues au scăzut cu 3%.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO