Grecia: Economia va creşte cu 7% anul acesta. Băncile nu au nevoie de capital suplimentar după testele BCE

Economia Greciei ar trebui să înregistreze o creştere de 7% în 2014, după şase ani de recesiune, dar nivelul şomajului va scădea mai puţin decât s-a prognozat, a anunţat, miercuri, Fundaţia pentru Cercetare Economică şi Industrială (IOBE), transmite Reuters.
Economica.net - mie, 23 iul. 2014, 11:10
Grecia: Economia va creşte cu 7% anul acesta. Băncile nu au nevoie de capital suplimentar după testele BCE

Estimarea IOBE este în linie cu cea a Uniunii Europene /UE/ şi Fondului Monetar Internaţional /FMI/, care se aşteaptă la un avans al PIB-ului Greciei de 0,6%, anul acesta.

În urma celor şase ani de recesiune, Grecia se confruntă cu cea mai ridicată rată a şomajului din Europa, iar IOBE se aşteaptă la un uşor declin anul acesta, la 26,7%, citând concedierile din sectorul de stat cerute de creditorii internaţionali.

În primul trimestru din 2014 rata şomajului în Grecia se situa la 27,8%.

Consumul gospodăriilor ar urma să crească cu 1% în acest an, pe fondul majorării angajărilor în sezonul turistic, a anunţat IOBE. Pentru acest an autorităţile de la Atena au ca obiectiv obţinerea de venituri din turism în valoare de 13 miliarde de euro.

FMI şi UE se aşteaptă la o scădere de 1% a consumului privat în 2014.

De asemenea, IOBE estimează că rezultatele testelor de stres derulate de BCE vor arăta că necesităţile de capital ale principalelor grupuri bancare elene sunt reduse sau aproape de zero.

National Bank of Greece, Piraeus Bank, Eurobank Ergasias şi Alpha Bank se numără printre băncile care vor fi supuse testelor de stres, rezultatele preliminare urmând să fie publicate în a doua jumătate a lunii octombrie.

Cele patru grupuri, care împreună controlează aproximativ 90% din industria bancară grecească, au fost sprijinite de UE şi FMI care, în cadrul programului de asistenţă financiară a Greciei, au pus deoparte 50 de miliarde de euro pentru curăţarea sectorului bancar elen.

Toate cele patru instituţii financiare au trecut, deja, prin două runde de recapitalizare, după două teste de stres derulate de banca centrală a Greciei, astfel că, în prezent, Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) este acţionarul majoritar la National Bank of Greece, Piraeus Bank şi Alpha Bank.

HFSF a injectat 25,5 miliarde de euro în cele patru bănci şi a cheltuit alte 14,4 miliarde de euro pentru a închide alte bănci considerate neviabile. În prezent, HFSF mai dispune de rezerve de lichidităţi în valoare de aproximativ 11,5 miliarde de euro.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...