Grecia este din nou în recesiune, afectată de incertitudinile privind asistenţa financiară

Economiei Greciei este din nou în recesiune în primul trimestru din acest an, din cauza incertitudinilor provocate de întârzierea finalizării celei de-a doua revizuiri a acordului de asistenţă financiară, în valoare de 86 de miliarde de euro (94,3 miliarde de dolari), transmit Reuters şi Bloomberg.
Economica.net - mar, 16 mai 2017, 07:44
Grecia este din nou în recesiune, afectată de incertitudinile privind asistenţa financiară

În ritm trimestrial, PIB-ul Greciei s-a contractat cu 0,1% în primele trei luni din 2017, după un declin de 1,2% în trimestrul patru din 2016, arată datele preliminare publicate luni de Institutul elen de Statistică Elstat.

În ritm anual, economia elenă a înregistrat un declin de 0,5% în perioada ianuarie – martie 2017, după o scădere de 1,1% în ultimele trei luni din 2016.

‘Lipsa de soliditate din trimestrul patru din 2016 a continuat, dar într-un ritm mai slab în primele trei luni din 2017. Este un semn încurajator, ţinând cont că până în februarie incertitudinilor privind finalizarea celei de-a doua revizuiri a acordului de asistenţă financiară au rămas ridicate’, a apreciat economistul Nikos Magginas de la National Bank of Greece.

Duminică, Guvernul de la Atena a înrăutăţit estimarea privind creşterea economiei Greciei în acest an, de la 2,7% la 1,8%.

Grecia a ajuns recent la un acord cu creditorii internaţionali, a anunţat ministrul de finanţe Euclid Tsakalotos. ‘A fost fum alb’, le-a declarat el reporterilor, folosind o analogie cu modul în care este anunţată vestea bună a alegerii unui nou papă.

‘Negocierile pentru un acord tehnic s-au încheiat asupra tuturor problemelor (…) acum s-a deschis calea pentru discuţii privind reducerea datoriilor’, a afirmat Euclid Tsakalotos.

În schimbul deblocării unor noi fonduri de ajutor, Grecia a fost de acord cu anumite reforme. Printre altele, măsurile se referă la sectorul energetic şi la relaţiile de muncă, precum şi la reducerea pensiilor în 2019 şi reducerea pragului de impozitare în 2020. Ar urma să rezulte economii la buget în valoare de 2% din PIB.

Conform termenilor celui de-al treilea acord de asistenţă convenit de Grecia cu creditorii internaţionali, în valoare de 86 de miliarde de euro, autorităţile de la Atena trebuie să înregistreze în 2018 un surplus bugetar primar, care exclude costurile cu serviciul datoriei, de 3,5% din PIB. Acest nivel va trebui menţinut pe termen mediu. Până acum, Grecia a primit 31,7 miliarde de euro din ajutorul internaţional.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Ciucă le-a prezentat sindicaliștilor măsurile pe care le va lua Guvernul și face apel la responsabilitate. Profesorii resping propunerea Guvernului. Greva continuă
Update: Ciucă le-a prezentat sindicaliștilor măsurile pe care le va lua Guvernul și face apel la responsabilitate. Profesorii ...
Update: Premierul Nicolae Ciucă a avut miercuri seară, la Palatul Victoria, o nouă rundă de consultări cu liderii sindicatelor din Educaţie, întâlnire în cadrul căreia au fost prezentate......
Guvernul acordă un ajutor de 300 de milioane de lei fermierilor afectați anul trecut de seceta pedologică
Guvernul acordă un ajutor de 300 de milioane de lei fermierilor afectați anul trecut de seceta pedologică
Guvernul a aprobat miercuri un proiect ordonanţă de urgenţă pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma ...
Iohannis a promulgat legea care le permite consilierilor juridici să predea în învăţământul preuniversitar
Iohannis a promulgat legea care le permite consilierilor juridici să predea în învăţământul preuniversitar
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea potrivit căreia consilierii juridici vor putea preda şi în învăţământul ...
Ciolacu susține că-și menține părerea despre reforma pensiilor speciale și că o va duce până la capăt
Ciolacu susține că-și menține părerea despre reforma pensiilor speciale și că o va duce până la capăt
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că îşi menţine părerea că în privinţa pensiilor speciale trebuie ...