Grecia este nerăbdătoare să acceseze cât mai rapid pieţele financiare – guvernatorul băncii centrale

Grecia este nerăbdătoare să acceseze cât mai curând posibil pieţele financiare, în condiţiile în care programul de asistenţă financiară expiră în 2018, a afirmat marţi Yannis Stournaras, guvernatorul Băncii Centrale a Greciei (BoG), transmite Reuters.
Economica.net - mar, 11 oct. 2016, 18:37
Grecia este nerăbdătoare să acceseze cât mai rapid pieţele financiare - guvernatorul băncii centrale

Mă grăbesc să ajung rapid pe pieţe. Nu este posibil să rămânem pe dinafară. Programul se încheie în 2018 – dacă nu ne mişcăm rapid cu privatizările, nu vom reuşi să ajungem pe pieţe’, a declarat Stournaras, în Parlamentul de la Atena.

Luni, miniştrii de finanţe din zona euro au aprobat deblocarea unei noi tranşe de 1,1 miliarde de euro din acordul de asistenţă convenit de Grecia cu creditorii internaţionali şi au amânat pentru sfârşitul acestei luni acordarea restului de 1,7 miliarde de euro.

Eurogrupul a salutat implementarea de către autorităţile elene a reformelor cerute de creditorii internaţionali şi a recunoscut progresele semnificative înregistrate de Grecia.

Analiştii apreciază că Grecia ar putea lansa una sau două emisiuni de obligaţiuni după includerea titlurilor sale în programul de relaxare cantitativă al Băncii Centrale Europene, pentru a testa apetitul pieţei şi a trimite un semnal investitorilor că ţara este din nou pe picioarele sale.

Aceasta ar fi prima intrare a Greciei pe pieţele financiare, după 2014. Grecia a fost exclusă de pe pieţele internaţionale de obligaţiuni după ce, în 2010, a izbucnit criza datoriei sale publice.

Cu o datorie publică echivalentă cu 175% din Produsul Intern Brut, cel mai mare nivel din zona euro, şi după trei acorduri internaţionale de asistenţă, Grecia speră că creditorii săi îi vor oferi o serie de măsuri concrete de reducere a datoriei până la finele acestui an. După prezentarea acestor propuneri, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană vor putea să elaboreze o serie de analize privind sustenabilitatea poverii datoriei Greciei.

Directorul ESM, Klaus Regling, a declarat recent că Grecia ar putea obţine ‘foarte rapid’ măsuri pe termen scurt de reducere a datoriei, dacă implementează reformele convenite în programul de asistenţă. De asemenea, Regling a mai spus că Grecia ar putea reveni pe pieţele de obligaţiuni anul viitor, dacă respectă termenii acordului de asistenţă.

Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Blue Air programează două zboruri săptămânale directe între București și Bordeaux începând cu vara lui 2022
Blue Air programează două zboruri săptămânale directe între București și Bordeaux începând cu vara lui 2022
Transportatorul aerian Blue Air anunță un nou zbor direct de la București la Bordeaux, Franța, in cadrul Orarului de ...
Firma de consiliere și recrutare în domeniul hotelier Premier Hospitality își deschide la Braşov primul birou din Transilvania
Firma de consiliere și recrutare în domeniul hotelier Premier Hospitality își deschide la Braşov primul birou din Transilvania
Hotel Staff, parte a companiei Premier Hospitality, jucător de top de pe piaţa de outsourcing și resurse umane, anunţă ...
Lidl inaugurează pe 2 decembrie un nou magazin în Focșani
Lidl inaugurează pe 2 decembrie un nou magazin în Focșani
Lanțul de retail Lidl a anunțat vineri că își continuă investițiile în România prin inaugurarea unui nou magazin ...