Grecia: Evaziunea fiscală via Olanda de la Eldorado Gold costă milioane de euro – ONG

Multinaţionalele ce operează în Grecia scapă parţial de impozite prin desemnarea unui domiciliu fiscal în ţări cu fiscalitate avantajoasă, a denunţat miercuri într-un raport ONG-ul olandez Somo, citând cazul unei mine canadiene, relatează AFP.
Economica.net - joi, 02 apr. 2015, 04:33
Grecia: Evaziunea fiscală via Olanda de la Eldorado Gold costă milioane de euro - ONG

‘O analiză a poziţiilor bilaterale de investiţii în Grecia arată că Olanda, la fel ca Luxemburg şi Cipru, sunt utilizate ca paradisuri fiscale pentru companiile ce operează în Grecia’, afirmă ONG-ul într-un raport prezentat la Atena.

Raportul se bazează pe o analiză a investiţiilor directe în străinătate, arătând că pentru Grecia, dar de asemenea Italia, Spania şi Portugalia, optimizarea fiscală via alte ţări ale Uniunii Europene ‘s-a intensificat de la începutul crizei în 2007 pentru a evita creşterile de impozite ce vizează oprirea deficitului public al statelor’, scrie Agerpres.

În ceea ce priveşte Olanda, cu regimul fiscal avantajos pentru holdinguri, ‘aproape 80% din investiţiile directe’ din această ţară spre Grecia trec prin simple ‘cutii poştale’, adică companii ce nu au activitate reală, potrivit SOMO care se bazează pe date de la FMI şi OCDE.

Cazul companiei canadiene Eldorado Gold este emblematic pentru aceste practici, afirmă ONG-ul. Aceasta conduce un proiect de exploatare minieră, în special pentru extracţie de aur, în regiunea Halkidiki (nord) din apropiere de Salonic.

Toate filialele companiei în Olanda, ‘legate de paradisul fiscal Barbados’, nu au angajaţi ‘în afară de una’, dar deţin averi de două miliarde de euro.

În Grecia, ‘Hellas Gold’, o filială a Eldorado Gold, este cea care se finanţează prin emiterea de obligaţiuni achiziţionate de aceste filiale olandeze,’dintre care două sunt finanţate prin împrumuturi de la filiala din Barbados’, potrivit SOMO.

Rezultat: Grecia a pierdut 1,7 milioane de euro impozite asupra acestei companii în cinci ani şi 700.000 de euro taxe prelevate la sursă în doi ani, se spune în raport.

Aceste date ar trebui să creeze pentru statele în cauză ‘un sentiment de urgenţă’, a fortiori când ele se văd obligate să pună în aplicare politici de austeritate draconice pentru redresarea finanţelor lor publice, comentează ONG-ul.

Asupra mediului, proiectul Eldorado Gold, una dintre cele mai mari investiţii străine în Grecia, alimentează de ani de zile rezistenţa, însoţită regulat de ciocniri cu forţele de ordine, a unei părţi din locuitori, în timp ce cealaltă susţine proiectul şi locurile de muncă create.

Guvernul grec al stângii radicale, opus minelor de aur, s-a angajat să revizuiască autorizaţiile acordate de guvernele precedente.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...