Grecia: Funcţionarii publici, în grevă din cauza disponibilizărilor

Funcţionarii publici din Grecia au intrat marţi într-o grevă de 24 de ore din cauza disponibilizărilor, forţând ministerele şi direcţiile fiscale să rămână închise şi spitalele să funcţioneze doar cu personalul de urgenţă, relatează DPA şi Reuters.
Economica.net - mar, 23 sept. 2014, 09:12
Grecia: Funcţionarii publici, în grevă din cauza disponibilizărilor

La greva organizată de cel mai mare sindicat din sectorul public ADEDY participă inclusiv profesori, medici şi lucrători municipali. De asemenea, protestul ar urma să afecteze semnificativ transportul public din Atena.

Guvernul a anunţat că doreşte să reducă numărul funcţionarilor publici, pentru a diminua costurile. Sindicatele susţin însă că o astfel de decizie nu va face decât să sporească şomajul, care este în prezent de 27%, scrie Agerpres.

Afişând bannere cu mesaje de tipul ‘Nu concedierilor’ sau ‘UE, FMI afară’, zeci de protestatari s-au adunat în faţa unui tribunal care urmează să dea verdictul asupra unei eventuale reangajări a sute de femei din serviciul de întreţinere concediate din sectorul public.

‘Vom continua să ne luptăm şi să protestăm şi mai mult’, se menţionează într-un comunicat al ADEDY, solicitând ca toţi angajaţii din sectorul public care au fost concediaţi să-şi primească jobul înapoi.

Greva are loc în contextul în care premierul Antonis Samaras efectuează o vizită în Germania, principalul creditor al Greciei, pentru convorbiri cu cancelarul Angela Merkel. Grecia, care a beneficiat de planuri de salvare în favoare de peste 240 de miliarde de euro din 2010, ar urma să înceapă negocieri privind reducerea datoriei sub o anumită formă până la sfârşitul anului, scrie Reuters.

Planurile de salvare au venit însă cu preţul reducerilor salariale şi al creşterilor de taxe, care au făcut ca şomajul să fie mai mult decât dublu decât media zonei euro după şase ani de recesiune. În conformitate cu pachetul de ajutor convenit cu troica UE-BCE-FMI, Grecia trebuie să ajusteze salariile din sectorul public şi să disponibilizeze lucrători plecând de la criteriul performanţei, măsură căreia sindicatele i se opun.

Te-ar mai putea interesa și
Ceres Pharma din Belgia cumpără Dacia Plant, producătorul siropurilor BiSeptol și Calmotusin
Ceres Pharma din Belgia cumpără Dacia Plant, producătorul siropurilor BiSeptol și Calmotusin
Ceres Pharma, o companie belgiană aflată în plină expansiune, cumpără Dacia Plant, a anunțat compania românească. Valoarea tranzacției nu a fost făcută publică. ...
Rompetrol Rafinare investește 40 de milioane de dolari în modernizarea capacităților de stocare de la rafinăriile Petromidia și Vega
Rompetrol Rafinare investește 40 de milioane de dolari în modernizarea capacităților de stocare de la rafinăriile Petromidia ...
Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), a inițiat în acest an un program amplu de ...
CFR Călători: Pierderi, dar și investiții mai mici cu peste 9% în 2022 – buget rectificat
CFR Călători: Pierderi, dar și investiții mai mici cu peste 9% în 2022 – buget rectificat
Bugetul rectificat al companiei naționale CFR Călători prevede reducerea pierderilor cu 61 milioane de lei, până la ...
ACAROM: Creștere cu 33,3% a pieței autoturismelor noi din România
ACAROM: Creștere cu 33,3% a pieței autoturismelor noi din România
Datele ACAROM și DRPCIV cu privire la înmatriculările de autoturisme noi în septembrie arată o creștere 33,38% față ...