Grecia: Guvernul încearcă să coreleze salariile bugetarilor în funcţie de performanţă

Ministrul grec responsabil al funcţiei publice va căuta de acum înainte să coreleze salariul de performanţă, a anunţat el luni, referindu-se la frecventele comentarii despre ineficienţa bugetarilor, potrivit AFP.
Economica.net - mar, 17 iun. 2014, 05:22
Grecia: Guvernul încearcă să coreleze salariile bugetarilor în funcţie de performanţă

‘Vrem să găsim un mod de a lega productivitatea de atribuirea gratificaţiilor’, a declarat Kyriakos Mitsotakis, ministru al reformei administrative, pentru canalul de televiziune Skai.

Ministrul fusese întrebat despre unele informaţii apărute în presă greacă cu privire la restabilirea celui de-al 13-lea salariu pentru bugetari, suprimat în cadrul curei de austeritate aplicate ţării, indexându-l în acelaşi timp conform unor criterii de performanţă.

Restructurarea administraţiei greceşti este unul din capitolele importante ale planului de reforme structurale la care a consimţit Grecia în schimbul a două planuri de ajutor internaţionale.

În auditul său punctual asupra economiei greceşti publicat săptămâna trecută, FMI, unul dintre creditorii internaţionali ai ţării, împreună cu BCE şi UE, exprimă o opinie critică faţă de funcţia publică a ţării, descrisă ca fiind ‘excepţional de ineficientă’, deşi amputată cu 161.000 de posturi (19 %) de agenţii săi din 2010 până în prezent.

Introducerea criteriilor de performanţă este una dintre recomandările FMI care susţine, de asemenea, revizuirea scalei remuneraţiilor pentru că ‘agenţi cu calificare slabă sunt încă relativ bine plătiţi în raport cu sectorul privat’.

În funcţia publică, unde salariile au fost tăiate cu sume cuprinse între 15 şi 40 % de la începerea crizei, FMI se declară ‘neliniştit să ştie dacă tabu-ul concedierilor a fost într-adevăr ridicat’. Grecia trebuie să concedieze 11.000 de funcţionari până la sfârşitul anului 2014 pentru a-i reangaja pe criterii de calificare mai bine definite.

Dar aplicarea acestor măsuri a dus în ultimele zile la o primă depunere a armelor între conservatori şi socialişti, parteneri de doi ani în cadrul unui guvern remaniat săptămâna trecută.

Astfel, noul ministru al educaţiei, socialist, i-a cerut lui Mitsotakis o reducere a numărului funcţionarilor care trebuie concediaţi în ministerul său.

Te-ar mai putea interesa și
CFR Călători: Pierderi, dar și investiții mai mici cu peste 9% în 2022 – buget rectificat
CFR Călători: Pierderi, dar și investiții mai mici cu peste 9% în 2022 – buget rectificat
Bugetul rectificat al companiei naționale CFR Călători prevede reducerea pierderilor cu 61 milioane de lei, până la 596 milioane de lei, față de nivelul estimat în bugetul inițial pentru......
ACAROM: Creștere cu 33,3% a pieței autoturismelor noi din România
ACAROM: Creștere cu 33,3% a pieței autoturismelor noi din România
Datele ACAROM și DRPCIV cu privire la înmatriculările de autoturisme noi în septembrie arată o creștere 33,38% față ...
Noutăți de la „Scientific Update”. Publicația Philip Morris International evaluează impactul produselor fără fum în Japonia
Noutăți de la „Scientific Update”. Publicația Philip Morris International evaluează impactul produselor fără fum ...
Consumul de țigări a scăzut în Japonia cu 44% în cinci ani, de la introducerea produselor din tutun încălzit.
Grecia va prezenta săptămâna aceasta o propunere tehnică privind plafonarea preţurilor la gaze naturale
Grecia va prezenta săptămâna aceasta o propunere tehnică privind plafonarea preţurilor la gaze naturale
Grecia va prezenta săptămâna aceasta Comisiei Europene o propunere tehnică privind plafonarea preţurilor la gaze naturale, ...