1EUR = 4.8314 RON | Bucureşti 21 º

Extern

Grecia: Guvernul Mitsotakis se confruntă cu primele proteste contra unui proiect de reformă a pieţei muncii

Guvernul grec condus de Kyriakos Mitsotakis, ales în luna iulie, s-a confruntat marţi cu prima frondă contra unui proiect de lege privind reforma pieţei forţei de muncă, câteva mii de manifestanţi protestând pe străzile din Atena, capitala elenă fiind paralizată şi de o grevă generală, transmite AFP.

24 sep, 2019 | Agerpres

În pofida ploii abundente, sindicatele din sectoarele public şi privat au reuşit să mobilizeze aproximativ 7.700 de persoane - conform estimărilor poliţiei - în zona Pieţii Syntagma, în faţa parlamentului grec, unde se află în dezbatere un proiect de lege controversat.

Acest text vizează reformarea pieţei muncii, în special prin suprimarea convenţiilor colective şi impunerea unui prag minim (de peste 50% dintre cei prezenţi într-o adunare generală a sindicatelor) pentru declanşarea unei greve.

Pentru prima dată de la alegerea premierului conservator Kyriakos Mitsotakis pe 7 iulie, opoziţia şi sindicatele au lansat un apel la o grevă generală care a paralizat marţi reţeaua de autobuze din Atena şi a perturbat activitate în spitale, şcoli publice şi tribunale.

Feriboturile au rămas acostate în portul Pireu, dar şi în restul porturilor greceşti, iar metroul din Atena şi media şi-au întrerupt activitatea.

''Astăzi mobilizarea noastră, prima după alegerea noului guvern, permite să îi semnalăm acestuia că vom continua totuşi să ne mobilizăm pentru a susţine drepturile muncitorilor din sectoarele public şi privat'', a susţinut în faţa manifestanţilor vicepreşedintele principalului sindicat din sectorul bugetar, Dimitris Bratis.

''Noi nu putem accepta revenirea la ce a fost înainte. Guvernul actual vrea să suprime convenţiile colective pe care precedentul guvern de stânga reuşise să le introducă'', a spus Kostas Karachias, reprezentant al sindicaliştilor din spitalul atenian Agios Savvas.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO