Grecia: Întâlnirea Eurogrupului de sâmbătă este decisivă

Grecia şi creditorii săi şi-au acordat termen până sâmbătă, după mai multe runde de discuţii fără niciun rezultat desfăşurate joi, pentru a încerca să încheie un acord care să permită deblocarea unui împrumut şi să evite intrarea acestei ţări în incapacitate de plată, transmite AFP.. Cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele francez, François Hollande, au atras atenţia vineri dimineaţă că viitoarea reuniune, de sâmbătă, a miniştrilor de finanţe din zona euro cu privire la Grecia va fi decisivă, transmite AFP.
Economica.net - vin, 26 iun. 2015, 03:51
Grecia: Întâlnirea Eurogrupului de sâmbătă este decisivă

Reuniţi într-un summit la Bruxelles, şefii de stat şi de guvern au discutat două ore despre cazul Greciei, dar au refuzat să fie arbitri în diferendele care se menţin între Atena şi creditorii acesteia cu privire la reformele ce trebuie introduse şi tăierile bugetare necesare, a informat o sursă europeană.

Ei au lăsat în seama miniştrilor de finanţe posibilitatea unui acord, cu o nouă reuniune prevăzută pentru sâmbătă, a precizat sursa.

‘Sâmbătă ar fi momentul bun pentru un acord’, a declarat la rândul ei o sursă din delegaţia elenă, la timp pentru ca parlamentul de la Atena să îl aprobe duminică, aşa cum doresc creditorii.

Formatul discuţiilor ce vor fi purtate până la termenul stabilit rămâne însă neconturat.

Reuniţi înainte de summit, pentru a patra oară într-o săptămână, miniştrii de finanţe ai zonei euro nu au reuşit să apropie cele două foi de parcurs prezentate, una de instituţiile creditoare – BCE, FMI şi Comisia Europeană – şi cealaltă de partea greacă.

Ei s-au separat după trei ore şi au încredinţat celor trei instituţii sarcina ‘de a integra, dacă este posibil’, propuneri din partea Atenei în cerinţele lor, a ţinut să menţioneze o altă sursă europeană

‘Am căzut de acord că trebuie să acţionăm în continuare între Grecia şi instituţii şi că Eurogrupul de sâmbătă are o importanţă decisivă, pentru că timpul ne presează’, a declarat cancelarul german Agenla Merkel, la finalul a zece ore de discuţii cu partenerii săi din UE, reuniţi într-un summit la Bruxelles, dintre care două acordate dosarului grec, potrivit unor surse europene.

‘Consider că reuniunea de sâmbătă este crucială pentru că am ajuns la scadenţă’, a declarat la rândul său François Hollande.

‘Toţi au susţinut ideea că trebuie făcut totul pentru a găsi o soluţie sâmbătă’, a adăugat Angela Merkel, în contextul în care mai multe runde de discuţii desfăşurate miercuri şi joi s-au încheiat fără niciun rezultat.

Miza o reprezintă un acord între Atena şi creditorii săi (BCE, FMI şi Comisia Europeană) asupra promisiunilor de reforme şi tăieri bugetare în Grecia care să deschidă calea deblocării unui împrumut pentru guvernul elen în lipsă de bani, scrie Agerpres.

Premierul italian, Matteo Renzi, a apreciat şi el că ‘ziua finală va fi sâmbătă’ şi s-a arătat ‘încrezător că se poate ajunge la un acord’, optimism de asemenea exprimat de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, într-un mesaj pe Twitter.

Te-ar mai putea interesa și
Valahia Expres: A început realizarea studiului geotehnic pentru Drumul Expres București – Târgoviște
Valahia Expres: A început realizarea studiului geotehnic pentru Drumul Expres București – Târgoviște
Au demarat investigațiile geotehnice pentru stabilirea parametrilor de dimensionare a soluțiilor tehnice și a structurilor, ce vor fi prevăzute în studiul de fezabilitate al drumului expres......
Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie
Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat ...
Grupul românesc Uzinsider se apucă să facă o fabrică de turbine la Ploiești. Depune cerere să finanțeze investiția prin Fondul de Tranziție Justă
Grupul românesc Uzinsider se apucă să facă o fabrică de turbine la Ploiești. Depune cerere să finanțeze investiția ...
Una dintre firmele din grupul Uzinsider a anunțat că deschide un punct de lucru pentru construcția de turbine hidraulice ...
Şeful BVB: Prin programul „Made in România” încercăm să ajutăm antreprenorii să crească şi să vadă toate soluţiile pe care le au pe masă
Şeful BVB: Prin programul „Made in România” încercăm să ajutăm antreprenorii să crească şi să vadă ...
Programul ''Made în România'' are o importanţă foarte mare în strategia Bursei de Valori Bucureşti şi, prin acesta, ...