Grecia: Lista evazioniştilor cu conturi în străinătate pune clasa politică într-o situaţie jenantă

Jurnalistul elen acuzat de publicarea unei liste de evazionişti cu conturi în străinătate a fost achitat vineri, iar Grecia a părut că răsuflă uşurată de această decizie, în timp ce guvernul a încercat să minimalizeze afacerea, atrăgând atenţia asupra exodului de capital produs după 2010.
Economica.net - vin, 02 nov. 2012, 16:19
Grecia: Lista evazioniştilor cu conturi în străinătate pune clasa politică într-o situaţie jenantă

Ministrul de Finanţe Iannis Stournaras a sărit peste cazul jurnalistului Costas Vaxevanis, acuzat că a încălcat confidenţialitatea datelor personale prin publicarea unei liste cu 2.059 de persoane cu conturi la banca HSBC în Elveţia, afirmând că autorităţile fiscale lucrează la o altă listă, mai relevantă, transmite AFP.

Vaxevanis a susţinut că lista sa este o copie a „listei Lagarde”, transmisă în 2010 autorităţilor elene de Christine Lagarde, ministrul de Finanţe de atunci al Franţei, şi care ulterior a dispărut.

Această listă este în centrul unei polemici recurente, pentru că ar fi fost neglijată de guvernele care s-au succedat la putere, în contradicţie cu angajamentul afişat de combatere a evaziunii fiscale.

Stournaras a afirmat în Parlamentul de la Atena că serviciul de luptă cu fraudele fiscale lucrează la o listă „mai importantă şi probabil mai utilă decât lista Lagarde”, pe care figurează 54.000 de greci care au depozite în bănci străine şi care au scos bani din ţară de la debutul crizei datoriilor în 2010.

Ministrul a făcut afirmaţiile în noaptea de joi spre vineri, în faţa comisiei parlamentare pentru transparenţă, care se reuneşte periodic şi analizează situaţiile în care sunt implicaţi parlamentari sau alţi oameni politici.

„Brigada contra delictelor financiare va convoca în curând 15.000 de greci, care să justifice sumele transferate în străinătate”, a spus Stournaras.

El a precizat că autorităţile vor începe cu cei care au transferat în străinătate peste 100.000 de euro.

Cazul Vaxevanis a relansat o controversă apărută în Grecia în octombrie, când, pe fondul inculpării mai multor oameni politici pentru corupţie, o publicaţie a dezvăluit existenţa listei Lagarde.

Au urmat mai multe zile de confuzie, până ce o copie a listei a fost găsită şi transmisă justiţiei de fostul ministru de Finanţe Evangelos Vénizelos, actual lider al partidului socialist Pasok.

Scandalul s-a reaprins săptămâna trecută, după ce predecesorul lui Venizelos, Georges Papaconstantinou, a recunoscut că lista originală a dispărut din minister, iar procuratura face o anchetă în acest caz.

O sursă judiciară a spus că dosarul va fi trimis în Parlament, care să analizeze eventualele responsabilităţi ale lui Papaconstantinou şi Venizelos.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...