Grecia menţine legătura cu aliaţii săi în eventualitatea unei acţiuni militare în Siria

Grecia, care ocupă o poziţie strategică în Mediterana de Est, este în "în contact permanent" cu aliaţii săi din Europa şi din cadrul NATO în privinţa pregătirilor pentru o eventuală acţiune militară în Siria, a anunţat miercuri o sursă diplomatică, citată de AFP.
Economica.net - mie, 28 aug. 2013, 20:53
Grecia menţine legătura cu aliaţii săi în eventualitatea unei acţiuni militare în Siria

„Grecia veghează orice evoluţie în Siria şi este în contact permanent cu Uniunea Europeană, NATO şi ţările din Golf”, a declarat pentru AFP o sursă diplomatică.

Ministrul de Externe, Evangelos Venizelos, a avut o întrevedere, miercuri, cu ambasadorul Marii Britanii la Atena, John Kittmer, potrivit aceleiaşi surse.

La rândul său, preşedintele grec, Carolos Papoulias, care nu exercită decât funcţii onorifice, a declarat presei că „cei care decid trebuie să analizeze cu atenţie problema unei eventuale intervenţii în Siria”.

Anterior, adjunctul ministrului de Externe, Dimitris Kourkoulas, a apreciat la televiziunea publică greacă (DT), citat de agenţia de presă Ana (semioficială), că „interesul Greciei este stabilizarea în Siria”, declarându-se în favoarea „unei soluţii politice”.

Marţi, „şefa diplomaţiei UE, Catherine Ashton, l-a sunat pe Venizelos pentru a discuta despre situaţia din Siria”, se arată într-un comunicat ministerial. Venizelos a avut discuţii, marţi, „cu omologii săi francez şi belgian, Laurent Fabius şi Didier Reynders, despre evoluţia situaţiei în Siria şi în Egipt”, potrivit aceleiaşi surse.

Potrivit unor articole apărute marţi în unele ziare greceşti, „Washingtonul ar fi cerut Atenei să ajute” aliaţii în cazul unei intervenţii în Siria, în special prin bazele militare ale NATO din Creta (sud), afirmaţii dezminţite imediat de o sursă guvernamentală greacă, citată de Ana.

„Grecia este bastionul stabilităţii regiunii”, a declarat marţi premierul, Antonis Samaras, înaintea unei întrevederi cu Papoulias.

Baza NATO din Creta, precum şi cea din Italia, ţară mediteraneeană vecină, a fost folosită de forţele militare angajate de Franţa în timpul operaţiunii din Libia, în 2011, pentru aplicarea rezoluţiei 1.973 a ONU.

Grecia, care din punct de vedere istoric este proarabă, şi-a consolidat în ultimii ani relaţiile cu Israelul în domeniile economic şi militar în defavoarea Turciei, cu care Atena are diferende teritoriale în Marea Egee, care separă cele două ţări.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ambasada SUA în România caută asistent HR şi tehnician telecomunicaţii pe salarii care încep de la circa 3.000 de lei net lunar
Ambasada SUA în România caută asistent HR şi tehnician telecomunicaţii pe salarii care încep de la circa 3.000 de lei ...
Printre posturile vacante în această perioadă se numără cele de asistent HR şi tehnician telecomunicaţii la Ambasada ...
Rata de incidență COVID-19 din București a depășit 16 la mie. Otopeni e localitatea ilfoveană cu ce mai mare incidență, de 25,67 la mie
Rata de incidență COVID-19 din București a depășit 16 la mie. Otopeni e localitatea ilfoveană cu ce mai mare incidență, ...
Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile este, sâmbătă, în Bucureşti, de 16,07 cazuri la mia de locuitori, ...
Președintele Bolsonaro continuă să sfideze justiția din Brazilia și refuză să se prezinte în fata poliției
Președintele Bolsonaro continuă să sfideze justiția din Brazilia și refuză să se prezinte în fata poliției
Preşedintele brazilian, Jair Bolsonaro, nu s-a prezentat vineri în faţa poliţiei în faţa căreia un judecător de la ...