Grecia: Niciun acord între Atena şi creditori. Discuţiile se reiau în zilele următoare

Divergenţele persistă între Grecia şi creditorii ei pentru a ajunge la deblocarea eliberării unei tranşe vitale de ajutor pentru supravieţuirea financiară a ţării şi discuţiile vor fi reluate în zilele următoare.
Economica.net - joi, 04 iun. 2015, 03:47
Grecia: Niciun acord între Atena şi creditori. Discuţiile se reiau în zilele următoare

Discuţiile dintre Grecia şi partenerii săi ‘vor fi reluate în câteva zile’, a anunţat în noaptea de miercuri spre joi şeful zonei euro, Jeroen Dijsselbloem, după o reuniune la Bruxelles considerată ‘foarte bună’, notează AFP.

La invitaţia preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, prim-ministrul grec Alexis Tsipras s-a dus miercuri la Bruxelles pentru un dineu de lucru, la care a participat de asemenea Dijsselbloem. Scopul a fost de a încerca să se găsească bazele unui acord care să permită plata a 7,2 miliarde de euro către Grecia, promisă de mult timp, scrie Agerpres.

‘A fost o întâlnire constructivă. Au fost făcute unele progrese în înţelegerea poziţiilor reciproce asupra diferitelor propuneri. S-a decis să ne întâlnim din nou. Această muncă intensă va continua’, a declarat Comisia Europeană într-un comunicat.

Dar nu s-a ajuns la niciun acord, aşa cum a anticipat Comisia Europeană. Prim-ministrul grec a respins unele dintre propunerile de reformă făcute de creditorii Atenei care condiţionau deblocarea ajutorului financiar.

În planul creditorilor, ‘există puncte pe care nimeni nu le poate considera ca o bază pentru discuţii’, a declarat Tsipras, citând tăierea celor mai mici pensii şi creşterea TVA pentru electricitate.

‘Vorbim despre o ţară care în ultimii cinci ani a suferit o catastrofă economică majoră, a pierdut 25% din PIB după cinci ani de austeritate dură. Propunerile care readuc idei ca tăierea celor mai mici pensii sau majorarea TVA la electricitate nu pot fi baze de discuţii’, a adăugat Tsipras după reuniune.

‘Rezultatul este că propunerea greacă rămâne singura propunere realistă pe masă’, a mai spus el, recunoscând puncte pozitive în planul creditorilor ca ‘propunerea unui excedent (primar) mai mic’.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în prealabil a fost realizată reorganizarea instituţională şi dacă există......
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Municipiului Galați și operatorul regional Apă Canal S.A. au au început lucrările pentru modernizarea stației ...