Grecia: Noi propuneri primite la Bruxelles sunt o „bază bună” pentru negocieri – oficial european

Creditorii Greciei - Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană - au primit noile propuneri ale Atenei pentru a evita incapacitatea de plată, a afirmat Martin Selmayr, şeful de cabinet al preşedintelui Comisiei, pe contul său de Twitter, cu câteva ore înainte de un summit crucial al zonei euro, potrivit AFP.
Economica.net - lun, 22 iun. 2015, 04:26
Grecia: Noi propuneri primite la Bruxelles sunt o

‘Noua propunere greacă, primită de Juncker, Lagarde şi Banca Centrală Europeană. O bază bună pentru a face progrese la summitul zonei euro’, a anunţat Martin Selmayr, adăugând în germană că procesul se face ‘cu forcepsul’.

Juncker şi Tsipras vor avea o întâlnire luni dimineaţă

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi premierul grec, Alexis Tsipras, se vor întâlni luni dimineaţă, la Bruxelles, înaintea unui summit extraordinar al statelor din zona euro consacrat crizei din Grecia, a anunţat duminică seară un diplomat european, citat de AFP.

Cei doi lideri au avut mai multe convorbiri telefonice în timpul weekend-ului cu privire la actuala criză a datoriei greceşti.

Tsipras va participa la o reuniune convocată de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, cu preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, şi liderul Eurogrupului (miniştrii de finanţe din zona euro), Jeroen Dijsselbloem, conform diplomatului citat.

Summitul prevăzut pentru luni seară, la Bruxelles, este crucial pentru apropierea poziţiilor guvernului de la Atena şi ale creditorilor internaţionali.

În absenţa unui acord până la finalul lunii iunie, Atena ar putea ajunge în incapacitatea de a-i plăti Fondului Monetar Internaţional (FMI) o tranşă de circa 1,5 miliarde de euro în cadrul unui contract de creditare.

Duminică, ministrul de stat în guvernul elen Nikos Pappas, unul dintre negociatorii Atenei în relaţia cu creditorii internaţionali, a estimat că o continuare a asistenţei financiare din partea Fondului Monetar Internaţional pentru Grecia nu este de dorit.

FMI a fost chemat în ajutorul Greciei la sfârşitul anului 2009 şi s-a asociat cu Comisia Europeană şi BCE pentru un plan de asistenţă financiară pentru Atena, care este privată de acces la pieţele de împrumut din cauza enormei sale datorii publice.

 

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...