Grecia obţine 1,5 miliarde de euro dintr-o emisiune de obligaţiuni pe trei ani

Grecia a obţinut, joi, 1,5 miliarde de euro (2,04 miliarde de dolari) din emisiunea de obligaţiuni pe trei ani, al cărei randament a fost uşor sub estimările analiştilor, transmit Reuters şi Bloomberg.
Economica.net - joi, 10 iul. 2014, 18:15
Grecia obţine 1,5 miliarde de euro dintr-o emisiune de obligaţiuni pe trei ani

Este a doua prezenţă pe pieţele de obligaţiuni din ultimele trei luni, după ce, în aprilie, Grecia a revenit cu succes pe pieţele financiare internaţionale, după o pauză de patru ani, strângând trei miliarde de euro de pe urma unei emisiuni de obligaţiuni cu maturitatea la cinci ani, cu un cupon de 4,75%.

Ministerul de Finanţe de la Atena a anunţat că a acceptat 1,5 miliarde de euro din cei trei miliarde de euro oferiţi de investitori.

Randamentul emisiunii de bonduri de joi a fost de 3,5%, mai ridicat decât estimau analiştii săptămâna trecută, de 3%.

De asemenea, mărimea obligaţiunii a fost sub aşteptările analiştilor, de trei miliarde de euro.

Pieţele bursiere din Europa şi SUA au înregistrat, joi, scăderi semnificative, pe fondul temerilor privind situaţia financiară a Banco Espirito Santo, unul dintre cele mai mari grupuri bancare portugheze.

În aceste condiţii, emisiunea de obligaţiuni a Greciei a mers înainte, ‘în ciuda condiţiilor nefavorabile de pe pieţele internaţionale, în special în statele de la periferia zonei euro. Guvernul îşi exprimă satisfacţia că investitorii internaţionali şi-au arătat din nou încrederea în economia Greciei’, se arată în declaraţia Ministerului de Finanţe de la Atena.

Băncile care au gestionat emisiunea de obligaţiuni au fost: Bank of America Merrill Lynch, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs şi JP Morgan.

Grecia este a treia ţară din zona euro care a beneficiat de un program de asistenţă financiară şi care a revenit pe pieţele financiare internţionale, după Irlanda şi Portugalia.

Obligaţiunile greceşti sunt atractive, deoarece oferă un randament relativ ridicat într-o perioadă de dobânzi extrem de scăzute. În plus, aşteptările că Banca Centrală Europeană va lua noi măsuri pentru a stimula economia zonei euro alimentează şi ele apetitul pentru obligaţiunile emise de cele mai riscante ţări din zona euro.

Te-ar mai putea interesa și
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni mai repede faţă de......
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare ...