Grecia: Optimism prudent în legătură cu un acord cu zona euro

Guvernul de la Atena s-a abţinut vineri de la orice "entuziasm" prematur în legătură cu rezultatul negocierilor Greciei cu zona euro, care se desfăşoară sub "o presiune foarte puternică", a indicat purtătorul de cuvânt al executivului, citat de AFP.
Economica.net - vin, 13 feb. 2015, 17:13
Grecia: Optimism prudent în legătură cu un acord cu zona euro

„Nu vrem să manifestăm prea mult entuziasm înainte de obţinerea unui acord”, a declarat Gabriel Sakellaridis la postul Antenna TV. „Grecii trebuie să înţeleagă faptul că este vorba de negocieri cruciale şi dificile, că presiunea este foarte mare”, a adăugat purtătorul de cuvânt al guvernului grec.

El a dat asigurări că guvernul grec de stânga rămâne „ferm şi stabil” în cererile sale şi a fixat „linii roşii” referitor la punctele din programul său asupra cărora nu va face concesii.

După o constatare a unui dezacord total în cursul unei reuniuni a miniştrilor de finanţe din zona euro la Bruxelles, Grecia şi creditorii săi (Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional) reiau în cele din urmă discuţiile tehnice vineri, lăsând să se întrevadă posibilitatea unui compromis la reuniunea de luni a Eurogrupului.

Bursa din Atena înregistra vineri o creştere de peste 4%.

Europenii vor ca Grecia să ceară o extindere a programului său pentru a se finanţa pe termen scurt, înainte de a avea în vedere o soluţie pentru a-şi reduce datoria (peste 175% din PIB).

Hotărâtă să se debaraseze de troica de creditori şi de măsurile pe care aceasta le impune din 2010, Atena cere obţinerea unui nou program însoţit de condiţii mai puţin drastice în plan social.

„Există măsuri asupra cărora putem probabil să ne înţelegem, precum finalizarea cadastrului, accelerarea procedurilor judiciare, eficientizarea administraţiei, fiscalitatea patrimoniului”, a enumerat purtătorul de cuvânt al guvernului.

El a reiterat că trebuie să se ajungă la „reducerea obiectivului excedentelor primare bugetare (în afară de serviciul datoriei) prevăzute pentru 2015 şi 2016, adică 3% şi, respectiv, 4,5%”, deoarece Grecia „a pierdut un sfert din PIB-ul său în ultimii ani”.

„Este nevoie de o relaxare a politicii de austeritate. Trebuie să se reda suflul” economiei, a subliniat Sakellaridis.

Te-ar mai putea interesa și
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie intenţionează să-şi vândă participaţia în cea mai mare centrală pe bază de cărbune din Maroc (SAFIEC), pentru a se concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică, a......
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Ford Pro, divizia de vehicule comerciale a companiei americane, a anunțat introducea opțiunii de autonomie extinsă pentru ...
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Oficialii producătorului chinez Xpeng au declarat la expoziția auto de la Beijing că iau în calcul o investiție într-o ...
Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu aproape 22%, în martie 2024
Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu aproape 22%, în martie 2024
Arieratele bugetului general consolidat crescut cu 21,8%, în martie 2024, comparativ cu luna precedentă, la 389,9 milioane ...