Grecia: Parlamentul votează restabilirea radio-televiziunii publice ERT

Parlamentul grec a votat în noaptea de marţi spre miercuri restabilirea radio-televiziunii publice ERT, închisă brutal în urmă cu doi ani de precedentul guvern de coaliţie dreapta-socialişti în cadrul politicii de austeritate.
Economica.net - mie, 29 apr. 2015, 03:55
Grecia: Parlamentul votează restabilirea radio-televiziunii publice ERT

Restabilirea ERT, care înlocuieşte surogatul ei Nerit, instaurată la un an după închiderea ERT, a fost una dintre promisiunile electorale ale noului guvern al stângii radicale SYRIZA, la putere de trei luni. Închiderea ERT, la 11 iunie 2013, a provocat un şoc în ţară şi emoţie pe plan internaţional, aminteşte France Presse.

Proiectul de lege intitulat ‘Reguli pentru organismul public de radio-televiziune (ERT), societate anonimă’ a fost votat în special de majoritatea guvernului de coaliţie al stângii radicale şi Grecii Independenţi, scrie Agerpres.

Unele articole au fost votate de socialiştii PASOK şi Fluviul (To Potami n.r. centru-stânga). Principalul partid de opoziţie de dreapta Noua Democraţie a votat împotriva proiectului de lege.

Pe lângă înlocuirea titlului Nerit cu denumirea istorică ERT, noua lege prevede reintegrarea a 1.550 de foşti angajaţi care doresc acest lucru. În total, ERT avea peste 2.600 de salariaţi dar sute dintre ei au ieşit la pensie după închidere, în timp ce alţii au fost angajaţi de Nerit.

2.300 de persoane ar forma noua ERT, potrivit presei.

Legea prevede că ‘costul ERT se ridică la 60 milioane de euro pe an şi va fi acoperit de taxa de abonament stabilită la 3 euro pe lună’.

Închisă în cadrul măsurilor de austeritate impuse de creditorii ţării, UE şi FMI, ERT a fost înlocuită un an mai târziu de Nerit, un organism cu buget redus ce număra doar 500 de angajaţi.

Primul ministru Alexis Tsipras a promis redeschiderea ERT, criticată în trecut pentru risipă şi mulţimea de angajaţi.

Guvernul a asigurat că se va ocupa de problemele fostei ERT, dar ‘fără iniţiativele inadmisibile ale guvernului anterior ca impunerea unui ecran negru’.

Închiderea ERT în iunie 2013 a provocat numeroase manifestaţii, susţinute atunci de SYRIZA, la acea vreme principalul partid de opoziţie, în timp ce organismul de radio-televiziuni europene UER a condamnat această închidere.

Preşedinta Parlamentului Zoe Konstantopoulou a calificat închiderea ERT drept ‘actul cel mai autoritar al guvernului precedent’. Ministrul responsabil de televiziunea publică Nikos Pappas a asigurat la rândul său că ‘ERT va fi un organism fiabil, care va restabili sentimentul de dreptate’.

Te-ar mai putea interesa și
Două scheme de ajutor de stat, de peste 800 mil. euro, pentru instalarea de capacități în regenerabile pentru autoconsum, lansate azi
Două scheme de ajutor de stat, de peste 800 mil. euro, pentru instalarea de capacități în regenerabile pentru autoconsum, ...
Ministerul Energiei a lansat, în această dimineață, apelul de proiecte din cadrul Fondul pentru Modernizare în cadrul Programului-cheie nr. 1 – Surse regenerabile de energie și stocarea......
Xiaomi anunţă 75.000 de comenzi pentru automobilul electric SU7 şi vrea să livreze 10.000 de unităţi în iunie
Xiaomi anunţă 75.000 de comenzi pentru automobilul electric SU7 şi vrea să livreze 10.000 de unităţi în iunie
Producătorul chinez de smartphone-uri Xiaomi a primit comenzi ferme pentru 75.723 de unităţi din primul său automobil ...
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului ...
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunţat că ţara sa este pregătită să ajute Ucraina să repatrieze ...