Grecia: Peste 7.000 de manifestanţi contra austerităţii, la Atena

Peste 7.000 de persoane, potrivit poliţiei, s-au adunat duminică seară în centrul Atenei pentru a protesta faţă de politica de austeritate, în ajunul unui summit european de care depinde viitorul Greciei în zona euro, transmite AFP citat de Agerpres.
Economica.net - lun, 22 iun. 2015, 03:21
Grecia: Peste 7.000 de manifestanţi contra austerităţii, la Atena

Manifestanţii au primit vizita unor personalităţi din cadrul partidului la putere Syriza, ca preşedinta parlamentului, Zoe Konstantopoulou, sau ministrul energiei, Panagiotis Lafazanis, într-o piaţă împodobită cu mai multe bannere pe care se putea citi: ‘Dacă nu-i oprim (pe creditori), ei nu se vor opri’, ‘Nu monedei euro’ sau ‘Nu puteţi şantaja poporul, ţara nu e de vânzare’.

‘În această seară manifestăm contra politicii de austeritate. Sprijinim guvernul ca să obţină cel mai bun acord posibil pentru greci. Un acord care să ne ducă pe calea dezvoltării economice şi să ne permită să trăim cu demnitate. Altfel, nu foloseşte la nimic să trăim în Europa’, a rezumat Panagiota Bleta, o scriitoare în vârstă de 40 de ani.

Creditorii Greciei – UE, BCE, FMI – ‘îmi omoară speranţele şi visele şi vreau ca prim-ministrul nostru să ştie că suntem alături de el. În această seară (duminică) şi mâine (luni), el , dar nu e singur, dansăm împreună cu el’, a explicat Dimtra Skiahou, în vârstă de vreo 50 de ani, angajată în sectorul privat.

‘Nu mai rezistăm în această situaţie. Nu doar din cauza violenţei economice pe care (creditorii) ne-o administrează, dar şi a violenţei psihologice la care ne supun’, a adăugat ea.

Costas, un pensionar, şi-a manifestat convingerea că ‘Tsipras nu va da înapoi, pentru că altfel este decesul lui politic’.

Miercuri, 7.000 de persoane au manifestat la Atena în sprijinul guvernului. A doua zi însă, aproape tot atâtea s-au adunat, de asemenea în faţa clădirii parlamentului, pentru a cere ca guvernul Tsipras să nu îşi asume riscul ieşirii din zona euro.

Alte manifestaţii de sprijin în favoarea guvernului elen au avut loc la sfârşitul săptămânii în mai multe oraşe din Europa, ca Paris, Berlin, Roma, Bruxelles sau Amsterdam, în contextul în care luni seară, la Bruxelles, va avea loc un summit european excepţional văzut ca singura posibilitate ca Grecia să evite intrarea în incapacitate de plată la sfârşitul lunii.

Manifestaţii la Bruxelles şi Amsterdam în semn de solidaritate cu Grecia

Aproximativ 3.500 de persoane au defilat duminică la Bruxelles şi alte circa 350 la Amsterdam, în cadrul a două manifestaţii organizate în semn de solidaritate cu poporul grec, confruntat cu o politică de austeritate, acţiunile având loc în ajunul unui summit crucial pentru Grecia, relatează AFP.

La Amsterdam, deputatul european din partea Syriza şi figură emblematică a Rezistenţei greceşti Manolis Glezos (92 de ani) a luat cuvântul în faţa manifestanţilor pentru a face apel la creditorii Atenei – Uniunea Europeană (UE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) – să acorde un termen de un an suplimentar pentru Grecia.

”Această criză a fost provocată de factorul financiar, nu de poporul grec. Factorul financiar trebuie să plătească, nu poporul grec”, declara Grezos.

La Amsterdam, ca şi la Bruxelles, numeroase drapele greceşti fluturau în rândul manifestanţilor, printre care se aflau şi cetăţeni greci. În total, circa 3.500 de manifestanţi s-au strâns la Bruxelles, potrivit agenţiei Belga, care citează cifre ale poliţiei.

Sâmbătă, mai multe mii de persoane au manifestat în Germania, Italia şi Franţa împotriva politicii de austeritate în Grecia, dar şi în semn de solidaritate cu imigranţii în Europa.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru refugiații din Ucraina
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru ...
Guvernul a prelungit cu trei luni, până la data de 30 iunie 2024, prin ordonanţă de urgenţă, perioada până la care pot fi acordate sumele forfetare pentru acoperirea costurilor de masă şi......
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă ...
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...