Grecia poate folosi fondurile alocate băncilor pentru a-şi acoperi necesităţile de finanţare – Stournaras

Atena poate utiliza cele 11,5 miliarde de euro din banii alocaţi băncilor în pachetul de asistenţă financiară ca o linie de credit preventivă, când va ieşi din acest program, a afirmat guvernatorul Băncii Centrale a Greciei, Yannis Stournaras, într-un interviu acordat publicaţiei elene 'Ta Nea', transmite Reuters.
Economica.net - mie, 05 nov. 2014, 12:32
Grecia poate folosi fondurile alocate băncilor pentru a-şi acoperi necesităţile de finanţare - Stournaras

Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) a fost alimentat cu 50 miliarde de euro, bani proveniţi din programul de salvare convenit cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. HFSF a fost înfiinţat pentru recapitalizarea principalelor bănci din Grecia şi acoperirea costului vânzării activelor care nu sunt considerate viabile. HFSF a cheltuit aproximativ 38 miliarde de euro pentru recapitalizarea băncilor elene şi sprijinirea sectorului bancar, afectat de recesiunea cu care s-a confruntat ţara în ultimii şase ani.

Şi analiştii au apreciat că rezultatele testelor de stres derulate de BCE vor permite ca cele 11,5 miliarde de euro să fie folosite de Guvern, ca un capital tampon în cazul în care Grecia va ieşi din programul de asistenţă financiară mai devreme şi nu-şi va putea acoperi anul viitor necesităţile de finanţare.

Grecia negociază cu Uniunea Europeană, Bancă Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, înainte de expirarea programului de asistenţă financiară cu Uniunea Europeană, în 31 decembrie. Atena vrea ca la acea dată să iasă din program, în timp ce acordul încheiat FMI expiră la începutul lui 2016.

O linie de credit linie preventivă ar putea servi ca un capital tampon în eventualitatea în care Atena înregistrează dificultăţi în a se finanţa de pe pieţele financiare.

‘Excluzând o sumă redusă care trebuie să rămână (la Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei) pentru a contracara riscurile care pot apărea în sistemul bancar, această sumă poate fi utilizată ca o linie de credit preventivă şi poate fi returnată (ESM)’, a afirmat Yannis Stournaras.

‘Faptul că testele de stres au arătat că băncile importante din Grecia nu au deficit de capital, permite utilizarea celor 11,5 miliarde de euro de la HFSF cu o flexibilitate mai ridicată’, a explicat guvernatorul al Băncii Centrale a Greciei

Dacă fondurile nu vor fi utilizate, înapoierea acestora către ESM va reduce datoria Greciei, a adăugat oficialul elen.

‘Atâta timp cât datoria va fi redusă, Guvernul de la Atena va putea negocia o relaxare realistă a obiectivului referitor la excedentul bugetar primar din 2016, ceea ce ar fi în beneficiul economiei’, a declarat Stournaras.

Trei bănci greceşti prezente şi pe piaţa din România, National Bank of Greece (NBG), Eurobank şi Piraeus Bank nu au trecut testele de stres derulate de Banca Centrală Europeană însă numai primele două vor trebui să strângă noi fonduri pentru a acoperi un deficit de capital de 2,960 miliarde de euro.

Potrivit rezultatelor testelor de stres, Eurobank (a treia mare bancă din Grecia) are un deficit de capital de 1,760 miliarde de euro, în timp ce NBG (prima bancă din Grecia) are de acoperit un deficit de capital de 930 milioane de euro.

BCE a testat patru bănci din Grecia, însă doar Alpha Bank a îndeplinit cerinţele referitoare la menţinerea unui capital core Tier 1 de cel puţin 8% în cel mai probabil scenariu economic pentru următorii trei ani şi un capital de cel puţin 5,5% potrivit unui scenariu advers. Potrivit testelor BCE, Alpha Bank ar avea un capital core Tier 1 de 13,8% în cel mai probabil scenariu economic pentru următorii trei ani şi un capital de 8,1% potrivit unui scenariu advers.

În ceea ce priveşte Piraeus Bank, a doua mare bancă din Grecia, aceasta a îndeplinit cerinţele de capital în cazul scenariului de bază cu un nivel de capital core Tier 1 de 9,03%, dar nu şi pe cele referitoare la scenariul advers cu un nivel de capital core Tier 1 de 4,39%.

Te-ar mai putea interesa și
Trupele ruseşti riscă să rămână blocate în regiunea Herson după bombardarea podurilor de acces – oficial ucrainean
Trupele ruseşti riscă să rămână blocate în regiunea Herson după bombardarea podurilor de acces – oficial ucrainean
Ucraina a anunţat duminică că trupele ruseşti care au ajuns la fluviul Dnepr din regiunea Herson, oraş din sud ocupat de Moscova, riscă să rămână blocate după ce toate podurile existente......
Peste 2.600 de cazuri noi, cele mai multe în Bucureşti. 12 morţi în 24 de ore – COVID
Peste 2.600 de cazuri noi, cele mai multe în Bucureşti. 12 morţi în 24 de ore – COVID
Un număr de 2.651 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu 2.033 ...
Prognoză CNSP: Salariul mediu net lunar va creşte cu 11,3%, până la 3.838 lei, în acest an. Va ajunge la 4.246 lei în 2023
Prognoză CNSP: Salariul mediu net lunar va creşte cu 11,3%, până la 3.838 lei, în acest an. Va ajunge la 4.246 lei în ...
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză estimează pentru acest an o creştere a câştigului salarial mediu net lunar ...
Cod roşu şi Cod portocaliu în România. Care sunt zonele în care vor fi fenomene meteo severe
Cod roşu şi Cod portocaliu în România. Care sunt zonele în care vor fi fenomene meteo severe
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o avertizare Cod roşu de averse torenţiale pentru judeţele ...