Grecia: Tsipras anunţă referendum pe 5 iulie. Populaţia goleşte bancomatele – VIDEO

Premierul elen, Alexis Tsipras, a anunţat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă organizarea în Grecia a unui referendum privind documentul ce ar putea rezulta după şedinţa Eurogrupului, prevăzută sâmbătă, la Bruxelles, între Atena şi creditorii săi, transmite AFP. Guvernul Greciei nu poate accepta extinderea cu cinci luni a pachetului de asistenţă financiară, propusă de creditori, deoarece, astfel, s-ar adânci recesiunea şi, în cele din urmă, s-ar ajunge la o nouă rundă de negocieri, a afirmat, vineri, un oficial guvernamental elen, transmite Reuters. Grecii s-au grabit sa retragă bani de la bancomate de la primele ore ale zilei de sâmbătă, iar Alpha Bank a oprit toate tranzacţiile online, scrie The Telegraph.
Economica.net - sâm, 27 iun. 2015, 04:32
Grecia: Tsipras anunţă referendum pe 5 iulie. Populaţia goleşte bancomatele - VIDEO

Sursă video: Reuters.

‘Poporul trebuie să decidă în afară de orice şantaj (…), referendumul va avea loc pe 5 iulie’, a declarat prim-ministrul într-o alocuţiune difuzată la posturile de televiziune în jurul orei locale 01.00 (vineri, 22.00 GMT), în ajunul ultimei reuniuni a miniştrilor de finanţe din zona euro, la Bruxelles, înainte de o posibilă intrare a Greciei în incapacitate de plată faţă de FMI, pe 30 iunie.

Ministrul elen de finanţe, Yanis Varoufakis, va participa la reuniunea Eurogrupului care va avea loc sâmbătă la Bruxelles pe tema Greciei, a anunţat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă purtătorul de cuvânt al premierului, Gabriel Sakellaridis, citat de AFP.

Semne de întrebare cu privire la această participare au apărut în urma anunţului făcut de Alexis Tsipras în termeni foarte duri privind organizarea unui referendum duminică, 5 iulie, asupra discuţiilor cu creditorii, dar în cele din urmă delegaţia Atenei va fi prezentă.

Pe de altă parte, guvernul grec a anunţat că procedura de aprobare de către parlament a acestui referendum va avea loc sâmbătă, finalizată cu un vot în cursul serii.

Ce bănci greceşti sunt în România

Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.

Bancpost (controlată de Eurobank Ergasias), Alpha Bank, Piraeus Bank şi Banca Românească (din grupul National Bank of Greece) au în România active în valoare totală de circa 9 miliarde de euro, peste 7.100 de angajaţi şi 534 de sucursale, potrivit calculelor ECONOMICA.NET bazate pe cele mai recente raportări financiare ale celor patru grupuri bancare. Potrivit datelor Băncii Reglementelor Internaţionale, „banca băncilor centrale”, băncile greceşti au o expunere de peste 15 miliarde de dolari pe România, la sfârşitul anului trecut.

Grecia nu va accepta extinderea cu 5 luni a pachetului de asistenţă financiară, propusă de creditori – surse

Guvernul Greciei nu poate accepta extinderea cu cinci luni a pachetului de asistenţă financiară, propusă de creditori, deoarece, astfel, s-ar adânci recesiunea şi, în cele din urmă, s-ar ajunge la o nouă rundă de negocieri, a afirmat, vineri, un oficial guvernamental elen, transmite Reuters.

„Propunerile reprezentanţilor UE, BCE şi FMI, ce vizează adoptarea de către Parlament a unor măsuri care vor adânci recesiunea, ca o condiţie pentru a obţine finanţare încă cinci luni, sunt considerate inadecvate. Guvernul nu are nici mandat popular şi nici dreptul moral de a semna pentru un nou pachet de asistenţă financiară”, susţine oficialul. 

Acesta a adăugat că propunerea înaintată de Grecia, prin care Fondul european de salvare să preia datoria pe care Atena o are faţă de BCE, nu a fost aprobată. 

Vineri, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au anunţat că Grecia va obţine o prelungire cu cinci luni a pachetului de asistenţă financiară, urmând să primească o tranşă parţială de 15,3 miliarde de euro pentru a evita intrarea în incapacitate de plată în această vară, dacă Parlamentul de la Atena va aproba modificarea sistemului de pensii şi majorarea taxelor.

Dacă nu ajunge la un acord cu creditorii, Grecia nu va reuşi să achite tranşa de 1,5 miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional, ceea ce ar plasa-o în incapacitate de plată şi ar deschide o perioadă de incertitudine puternică pentru întreaga zonă euro.

Banii pentru Grecia vor veni din mai multe surse: 7,2 miliarde de euro ca parte a actualului pachet de asistenţă financiară (în valoare de 240 miliarde de euro), care va fi extins până în noiembrie, 1,8 miliarde de euro de la BCE, alte sume de la Fondul european de salvare. Însă, acordarea banilor este condiţionată de aprobarea de către Parlament a modificărilor aduse sistemului de pensii şi majorării taxelor.

Programul de asistenţă financiară convenit de Grecia şi reprezentanţii UE, BCE şi FMI a fost suspendat la începutul verii şi condiţionat de un acord cu creditorii pe marginea unor serii de reforme.

Te-ar mai putea interesa și
Au început alegerile pentru viitorul C.A. al BNR. Noua conducere va fi numită până cel târziu 1 iulie. Isărescu mai primește un mandat, Leonardo Badea va lua supravegherea bancară-SURSE
Au început alegerile pentru viitorul C.A. al BNR. Noua conducere va fi numită până cel târziu 1 iulie. Isărescu mai ...
A început bătălia pentru posturile din Consiliul de Administrație al BNR. Numirea și validarea noului Consiliu trebuie să aibă loc până la începutul vacanței parlamentare, la data de 1......
Banca Transilvania raportează pentru primele trei luni din an un profit net consolidat de peste 1,1 miliarde de lei, în creștere cu 35%
Banca Transilvania raportează pentru primele trei luni din an un profit net consolidat de peste 1,1 miliarde de lei, în ...
Guprul Banca Transilvania a anunțat astăzi că a obținut un profit net consolidat de 1,1324 de miliarde de lei (+35% față ...
Ploile abundente din Africa de Vest au dus cotațiile la cacao în jos, tendință care ar putea continua
Ploile abundente din Africa de Vest au dus cotațiile la cacao în jos, tendință care ar putea continua
Cotaţiile futures la cacao sunt în scădere, în urma ploilor favorabile pentru recoltele din Vestul Africii şi a analizei ...
Bittnet raportează o pierdere netă de 9,7 milioane de lei pentru primele trei luni ale anului
Bittnet raportează o pierdere netă de 9,7 milioane de lei pentru primele trei luni ale anului
Bittnet Group a încheiat primul trimestru al acestui an cu o pierdere netă de 9,7 milioane de lei, comparativ cu o pierdere ...