Grecia: Premierul Samaras a început discuţiile cu troica UE-BCE-FMI

Noul premier grec, conservatorul Antonis Samaras, a început joi discuţiile cu şefii delegaţiei troicii creditorilor internaţionali ai ţării, UE-BCE-FMI, cu care intenţionează să renegocieze cel de-al doilea plan de ajutor pentru ţara sa, relatează AFP.
Economica.net - joi, 05 iul. 2012, 12:48
Grecia: Premierul Samaras a început discuţiile cu troica UE-BCE-FMI

Samaras a discutat joi după-amiază, timp de o oră, în prezenţa ministrului de finanţe Yannis Stournaras, cu Poul Thomsen /FMI/, Klaus Masuch /BCE/ şi Matthias Mors /CE/, responsabili cu examinarea conturilor Greciei.

Vizita acestora intervine după trei luni de vid legislativ, perioadă în care în Grecia au avut loc două rânduri de alegeri legislative anticipate.

„Reformele au fost întrerupte, iar programul /de redresare a economiei/ a ieşit de pe şine”, a declarat la începutul săptămânii Joerg Asmussen, înalt responsabil din cadru BCE.

Misiunea troicii este de a evalua dimensiunea deficitului ce trebuie acoperit, ce eforturi sunt necesare, precum şi de a asculta propunerile guvernului elen. Potrivit presei, creditorii urmează să revină la Atena în ziua de 24 iulie, pentru un acord final.

Pentru Samaras, operat recent din cauza unei dezlipiri de retină şi absent, din acest motiv, la recentul Consiliu European, „maratonul” discuţiilor, aşa cum îl numeşte presa, constituie şi o încercare de ordin fizic.

Miza acestora, scrie cotidianul Ethnos, este deblocarea următoarei tranşe – vitală pentru Grecia -, de 31,5 miliarde de euro, a împrumutului internaţional înainte de 20 august.

Premierul Samaras urma să insiste mai ales pe accelerarea procesului de privatizări, pe lansarea unei reforme fiscale şi pe reluarea restructurării posturilor publice, pentru a încerca să obţină bunăvoinţa creditorilor.

„Există o determinare clară a noului guvern grec de a acţiona şi voinţa de a proceda la reforme, într-un mod cum nu am văzut până acum în Grecia”, a declarat joi pentru agenţia ANA germanul Horst Reichenbach, şeful misiunii europene însărcinate să asiste Atena în aplicarea reformelor. „Am clarificat toate modificările ce trebuie efectuate, următoarea etapă este să aplicăm ceea ce am convenit”, a afirmat el, declarându-se „foarte satisfăcut” de discuţiile avute cu mai mulţi miniştri.

În ce-l priveşte pe Samaras, premierul ar dori, de asemenea, o prelungire cu 1-3 ani a termenului de aplicare a ajustării bugetare, care să atenueze austeritatea impusă statului elen din 2010.

Un alt subiect de discuţie, evocat mai ales de liderul stângii radicale de opoziţie, Alexis Tsipras, este obţinerea pentru Grecia a unei recapitalizări directe a băncilor prin FESF, aşa cum s-a întâmplat cu Spania la summitul UE.

În fine, Grecia şi zona euro trebuie să încerce găsirea mijloacelor de ieşire din cercul vicios austeritate-recesiune, în care ţara se adânceşte tot mai mult.

În timp ce impozitele cresc, salariile se micşorează, producţia şi consumul se reduc, guvernul anticipează un recul de 6,7% al PIB în 2012, peste cel de 4,5% prognozat anterior.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...