Grecia: Rambursarea datoriilor către BCE trebuie discutată

Grecia va da prioritate rambursării datoriilor către Fondul Monetar Internaţional, dintre care unele ajung la maturitate în luna martie, însă chestiunea rambursării datoriilor către BCE 'este o altă categorie' şi trebuie discutată cu creditorii, a declarat ministrul grec de Finanţe, Yanis Varoufakis, într-un interviu acordat AP.
Economica.net - lun, 02 mart. 2015, 08:34
Grecia: Rambursarea datoriilor către BCE trebuie discutată

Yanis Varoufakis a precizat că autorităţile de la Atena intenţionează să demareze discuţiile cu creditorii cu privire la rescadenţarea datoriilor pentru a face datoria ţării mai sustenabilă, în acelaşi timp lucrând la o serie de măsuri de reformă care trebuie definitivate până în luna aprilie, scrie Agerpres.

‘Desigur, rambursarea datoriilor către FMI va avea prioritate. Nu vom fi prima ţară care nu îşi va îndeplini obligaţiile către FMI. Vom scoate sânge din piatră dacă va fi nevoie şi o vom face’ a spus Yanis Varoufakis. În schimb, ‘rambursarea datoriilor către BCE este o altă categorie şi vom stabili acest lucru împreună cu partenerii noştrii şi cu instituţiile’, a adăugat Varoufakis.

Grecia are de rambursat în luna martie aproximativ 1,5 miliarde de euro către FMI şi aproximativ 6,7 miliarde de euro către BCE până la vară. BCE a insistat întotdeauna pe rambursarea integrală a datoriilor şi a precizat că nu va accepta o restructurare.

Yanis Varoufakis a subliniat că Atena nu va cere o amânare la rambursarea obligaţiilor către BCE ci mai degrabă ceva care să facă rambursările mai uşoare. ‘Nu cred că BCE va accepta o amânare dar ceea ce putem să facem este să punem la punct un acord care face aceste rambursări mai suportabile şi mai rezonabile, în cadrul negocierilor de ansamblu privind datoria Greciei’, a spus Varoufakis.

Săptămâna trecută, Grecia a obţinut o prelungire de patru luni a acordului său de 240 de miliarde de euro cu creditorii internaţionali. În schimb, Atena a promis să pună în practică o serie de reforme bugetare, care pentru moment nu conţin detalii dar care vor trebui să fie transformate în măsuri concrete până în luna aprilie.

În prezent, datoria Greciei se situează la 315 miliarde de euro sau 176% din PIB, un nivel considerat nesustenabil de mulţi analişti şi care nu poate fi rambursată în totalitate. Noul guvern de stânga de la Atena a promis anularea măsurilor de austeritate care au fost impuse Greciei în acordurile convenite cu creditorii internaţionali precum şi anularea unei părţi din datoria ţării. Însă pentru a obţine prelungirea cu patru luni a acordului de creditorii, guvernul de la Atena a promis că îşi va onora obligaţiile financiare ‘la timp şi în totalitate’.

Te-ar mai putea interesa și
Pepco angajează. Sunt mii de locuri de muncă disponibile, în toată Europa
Pepco angajează. Sunt mii de locuri de muncă disponibile, în toată Europa
Pepco Group, proprietarul lanţurilor de magazine cu discount Pepco, Poundland şi Dealz, va crea circa 13.000 de locuri de muncă în Europa, în următorii trei ani, în cadrul unei campanii......
Prefectul Bucureștiului despre primarul Nicușor Dan: Aveam așteptări mai mari. Lucrurile puteau să arate mult mai bine
Prefectul Bucureștiului despre primarul Nicușor Dan: Aveam așteptări mai mari. Lucrurile puteau să arate mult mai bine
Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a afirmat, vineri seară, că avea aşteptări mai mari în legătură cu activitatea lui ...
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății: Cazurile de COVID 19 sunt în creștere. Când ajungem iar la peste 1.500 de bolnavi pe zi și ce se întâmplă cu relaxarea
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății: Cazurile de COVID 19 sunt în creștere. Când ajungem iar la peste 1.500 ...
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății. Ministrul Ioana Mihăilă(foto) spune că se poate observa deja o creștere ...
Netflix înregistrează o încetinire dramatică a numărului de abonați, după un an record în pandemie
Netflix înregistrează o încetinire dramatică a numărului de abonați, după un an record în pandemie
După un an record în care Netflix a adăugat 36 de milioane de abonați în 2020, cel mai popular serviciu de streaming ...