Grecia: Recapitalizarea băncilor a ajutat revenirea ţării pe pieţele de obligaţiuni

Succesul băncilor elene în obţinerea de fonduri de la investitori privaţi, în martie, arată că Guvernul de la Atena îşi poate îndeplini obiectivul de a reveni pe pieţele de obligaţiuni, a afirmat guvernatorul Băncii Centrale a Greciei (BoG), George Provopoulos, într-un interviu acordat Bloomberg.
Economica.net - joi, 10 apr. 2014, 07:45
Grecia: Recapitalizarea băncilor a ajutat revenirea ţării pe pieţele de obligaţiuni

‘Restructurarea cu succes a sistemului bancar şi recapitalizarea băncilor de pe piaţă, după testele de stres, a facilitat accesul Guvernului la pieţele internaţionale’, consideră oficialul elen.

Luna trecută, Piraeus şi Alpha Bank au obţinut aproape trei miliarde de euro (4,1 miliarde de dolari) pentru majorarea capitalului, majoritatea banilor venind de la investitorii străini. De asemenea, Piraeus a vândut bonduri pe trei ani de 500 milioane de euro, prima vânzare de obligaţiuni a unui creditor elen din 2009.

Alte două instituţii de creditare, Eurobank Ergasias SA şi National Bank of Greece SA, trebuie să-şi majoreze capitalul cu 2,95 miliarde de euro şi, respectiv, 2,18 miliarde de euro, după testele de stres derulate de compania BlackRock Inc.

Provopoulos a explicat că discuţiile dintre BoG şi potenţialii investitori ai Eurobank sunt în stadiu final şi ar putea fi încheiate până la mijlocul lunii viitoare.

Guvernatorul Băncii Centrale a Greciei este încrezător că va fi aprobată majorarea capitalului Eurobank, dar a refuzat să comenteze planurile National Bank of Greece, care ar urma să fie prezentate luna aceasta.

După cei şase ani de recesiune cu care s-a confruntat economia Greciei, rata creditelor neperformante (NPL) a urcat la sfârşitul lui 2013 la 31,7% din totalul împrumuturilor, conform datelor BoG. Provopoulos a estimat că la sfârşitul acestui an rata creditelor neperformante va atinge cel mai ridicat nivel, iar ‘PIB-ul Greciei va înregistra o creştere modestă’.

Guvernatorul Băncii Centrale a Greciei a apreciat că instituţiile elene de creditare sunt acum printre cele mai bine capitalizate din Europa.

‘Reducerea finanţării de la BCE va continua deoarece băncile elene continuă să-şi recâştige accesul pe pieţele financiare’, a afirmat oficialul elen.

‘Cel mai probabil băncile din Grecia nu vor trebui să utilizeze rezervele din Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF), estimate la 11 miliarde de euro, iar banii ar putea fi folosiţi pentru reducerea deficitului public’, a explicat Provopoulos.

Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei a fost alimentat cu 50 miliarde de euro, bani proveniţi din programul de salvare convenit cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. HFSF a fost înfiinţat pentru recapitalizarea principalelor bănci din Grecia şi acoperirea costului vânzării activelor care nu sunt considerate viabile.

Din cei 50 miliarde de euro, Grecia a utilizat 25 miliarde de euro pentru întărirea celor mai mari bănci. Aproximativ 14 miliarde de euro au mers spre restructurarea băncilor mai mici. Nivelul datoriei Greciei este aproape de 180% din PIB, sau 326 miliarde de euro.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

Te-ar mai putea interesa și
Tribul Bakofeng, care are una dintre cele mai mari rezerve de platină din Africa, își vinde partea din mallurile Iulius din România
Tribul Bakofeng, care are una dintre cele mai mari rezerve de platină din Africa, își vinde partea din mallurile Iulius ...
RMH Property (RMH), o subsidiară a RMB Holdings, și al cărei cel mai mare acționar este fondul de investiții Royal Bakofeng Holdings Limited, deținut de tribul Bafokeng din Africa de Sud, a......
Moscova expulzează opt diplomați greci, din cauza livrărilor de arme făcute de Atena către Ucraina
Moscova expulzează opt diplomați greci, din cauza livrărilor de arme făcute de Atena către Ucraina
Rusia a anunţat luni expulzarea a opt diplomaţi greci, în special din cauza livrărilor de echipament militar din Grecia ...
Guvernul a adoptat noi reglementări pentru descentralizarea fondurilor europene
Guvernul a adoptat noi reglementări pentru descentralizarea fondurilor europene
Guvernul a adoptat în şedinţa de luni noi reglementări pentru descentralizarea fondurilor europene şi stabilirea cadrului ...
Atribuțiile CNCAV vor fi preluate integral de Ministerul Sănătății
Atribuțiile CNCAV vor fi preluate integral de Ministerul Sănătății
Atribuţiile Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 vor fi preluate ...