Grecia revine după patru ani pe pieţele de obligaţiuni, în aprilie

Grecia intenţionează să revină în aprilie pe pieţele de obligaţiuni, la patru ani de când a devenit prima ţară din zona euro care a fost salvată de la faliment printr-un program de asistenţă financiară, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 03 apr. 2014, 16:49
Grecia revine după patru ani pe pieţele de obligaţiuni, în aprilie

În condiţiile în care economia ar urma să revină pe creştere în 2014, după şase ani de recesiune, Guvernul de la Atena intenţionează să emită obligaţiuni pe cinci ani, în valoare de două miliarde de euro (2,75 miliarde de dolari), au declarat surse bancare pentru Reuters.

O companie energetică elenă urmează să devină prima întreprindere controlată de stat care va vinde obligaţiuni din 2010, când ţara a solicitat ajutorul UE, BCE şi FMI.

Deutsche Bank, Bank of America Merrill Lynch, JP Morgan şi Goldman Sachs vor intermedia vânzarea de obligaţiuni, susţin sursele.

În condiţiile în care Irlanda a ieşit în ianuarie din programul de asistenţă financiară şi Portugalia se pregăteşte de acest pas în mai, problemele Greciei sunt departe de a fi rezolvate.

Rata şomajului a urcat la 27,5%, iar datoria guvernamentală era estimată la 176,2% din PIB, la sfârşitul anului trecut.

Cu toate acestea, premierul Antonis Samaras a declarat miercuri pentru Reuters că ‘Grecia se întoarce’, iar investitorii au urat ţării ‘un bun venit călduros’ luna trecută, la emisiunea de obligaţiuni a Piraeus Bank, prima realizată de o bancă elenă în ultimii patru ani.

Joi, surse anonime au declarat pentru Reuters că PPC, compania elenă de electricitate, intenţionează să vândă obligaţiuni de cel puţin 300 milioane de euro luna aceasta.

Randamentul obligaţiunilor guvernamentale elene a scăzut joi la cel mai redus nivel din ultimii patru ani, apetitul investitorilor fiind în creştere, după ce creditorii externi au aprobat acordarea următoarei tranşe de 8,3 miliarde de euro (11,4 miliarde de dolari) din pachetul de asistenţă financiară.

Randamentul obligaţiunilor guvernamentale elene cu scadenţa la zece ani a scăzut la 6,14%, de la peste 30% în ultimii doi ani. Este cel mai redus nivel din mai 2010.

Comisia Europeană estimează că, după şase ani de recesiune, economia Greciei va creşte anul acesta cu 0,6% şi cu 2,9% anul viitor. Dar rata şomajului, prognozată la 24% anul viitor, şi nivelul ridicat al datoriei reprezintă dificultăţi în calea redresării Greciei.

 

Te-ar mai putea interesa și
Vânzările grupului francez Lactalis, cel mai mare producător mondial de lactate, au crescut anul trecut cu 4,3%, dar profitul a rămas unul scăzut, fiind afectat de inflație
Vânzările grupului francez Lactalis, cel mai mare producător mondial de lactate, au crescut anul trecut cu 4,3%, dar profitul ...
Lactalis, cel mai mare producător mondial de lactate, a anunţat joi că vânzările au crescut cu 4,3% în 2023, la 29,5 miliarde de euro, dar marja netă a profitului a rămas scăzută, deoarece......
Acord între Hidroelectrica și Masdar din EAU de extindere a scopului societății mixte pe care și-au propus să o înființeze pentru dezvoltarea de proiecte energetice verzi
Acord între Hidroelectrica și Masdar din EAU de extindere a scopului societății mixte pe care și-au propus să o înființeze ...
O delegație a Hidroelectrica condusă de Karoly Borbely, președinte al directoratului societății, participă la vizita ...
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă de reglementare – Silvia Vlăsceanu (HENRO)
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă ...
Tarifele de transport şi de distribuţie energie electrică şi gaze naturale vor intra într-o nouă perioadă de reglementare, ...
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a ieșit, după multă vreme, la vânzare de ...