1EUR = 4.7792 RON | Bucureşti 3 º

Finanţe şi bănci

Grecia se bazează pe bănci pentru relansarea economiei după finalizarea programului de asistenţă

Planul Guvernului grec de a relansa creşterea economică, după ce în luna august va pune capăt unei perioade de opt ani de asistenţă financiară însoţită de condiţii drastice, se bazează pe un element crucial care ar putea stimula economia: băncile greceşti, informează Bloomberg.

21 mai, 2018 | ECONOMICA.net

Premierul Alexis Tsipras urmează să prezinte luni Cabinetului său un plan de 110 pagini în care priorităţile principale sunt reducerea creditelor neperformante, eliminarea restricţiilor de capital şi îmbunătăţirea guvernanţei bancare. Aceste măsuri vor creşte 'capacitatea sectorului bancar de a deservi nevoile economiei reale', se arată într-o copie a documentului consultată de Bloomberg News.

În cadrul procesului de 'transformare a sectorului financiar din Grecia', Guvernul de la Atena promite să înfiinţeze bănci cooperatiste care să opereze la nivel regional pentru a finanţa firme mici şi mijlocii şi afaceri locale. Menţinerea unui nivel adecvat de capitalizare în primele patru bănci 'este un element foarte important al strategiei'. Sectorul bancar din Grecia est cel mai concentrat din zona euro, în condiţiile în care băncile de importanţă sistemică deţin 96% din active.

Băncile greceşti, care luna trecută au trecut testele de stres ale Băncii Centrale Europene, sunt afectate de un nivel ridicat al creditelor neperformante, aproape 50% din totalul creditelor. Având în vedere nivelul ridicat al creditelor neperformante, managementul acestora este considerat crucial pentru ca băncile să se poată concentra pe funcţiile lor comerciale şi să sprijine afacerile viabile şi economia reală. În acest sens, Guvernul intenţionează să analizeze costurile şi beneficiile pentru adoptarea unei proceduri alternative de soluţionarea a creditelor bancare neperformante, precum înfiinţarea unei companii de administrare a activelor în conformitate cu cele mai recente linii directoare ale Comisiei Europene.

Nu în ultimul rând, eliminarea restricţiilor asupra mişcărilor de capital vizând închiderea şi deschiderea de noi conturi vor completa liberalizarea tranzacţiilor bancare domestice, punând capăt controalelor introduse în 2015. Majorarea limitelor pentru capitalul transferat peste hotare pentru companii şi persoane fizice va facilita, de asemenea, activitatea economică.

O serie de instrumente pentru finanţarea IMM-urilor în combinaţie cu alte entităţi, precum Banca Europeană de Investiţii şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, vor fi înfiinţate pentru sprijinirea economiei, pe lângă planul Guvernului pentru o Bancă Elenă de Dezvoltare (Hellenic Development Bank). Aceasta va ajuta la finanţarea IMM-urilor şi startup-urilor, cooperativelor şi entităţilor publice. HDB nu se va concentra pe retail banking ci ar putea acţiona ca un intermediar wholesale pentru băncile comerciale, investitorii privaţi şi alţi intemediari financiari.

Zilele trecute, Grecia a ajuns la un acord tehnic cu creditorii cu privire la finalizarea procedurii de revizuire a programului de asistenţă, cea ce permite decidenţilor să înceapă să elaboreze cadrul pentru monitorizarea post-program şi să stabilească ce fel de condiţii vor fi ataşate pentru o restructurare a datoriilor. Ministrul grec de Finanţe, Euclid Tsakalotos, a spus că un astfel de mecanism va fi discutat la reuniunea Eurogrupului din 21 iunie.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO