Grecia se pregăteşte pentru „marea privatizare”

Grecia se pregăteşte să scoată la vânzare "argintăria familiei", active de 50 de miliarde de euro din turism, industria navală şi telecomunicaţii, care vor fi plasate într-un fond de privatizare în conformitare cu acordul convenit cu creditorii, scrie MEDIAFAX.
Economica.net - lun, 20 iul. 2015, 07:08
Grecia se pregăteşte pentru

Între aceste active se numără complexul Astir Palace Resort de la Marea Egee, considerat „bijuteria coronei” din industria turismului, relatează Bloomberg, citat de MEDIAFAX.

Format dintr-un hotel de lux, facilităţi pe plajă şi restaurante, complexul de pe riviera ateniană este o destinaţie preferată a liderilor mondiali şi a vedetelor de cinema.

În prezent, Astir Palace Resort, aflat în proprietatea Băncii Naţionale a Greciei, este între principalii candidaţi care vor fi incluşi în fondul de privatizare de 50 de miliarde de euro.

„Este crème de la crème a industriei turismului”, a declarat Yanos Gramatidis, director partener la firma Bahas, Gramatidis & Partners şi expert în privatizări.

Gramatidis este membru în comitetul executiv al Camerei de Comerţ Americano-Elene.

Între activele care ar putea fi incluse în fondul de privatizare se află şi o participaţie de 10% la Hellenic Telecommunications Organization (OTE), a arătat Gramatidis.

OTE este acţionarul majoritar al Telekom Romania Communications şi Telekom Romania Mobile Communications (foste Romtelecom şi Cosmote România).

„Piaţa de telecomunicaţii a Greciei este complet liberalizată, astfel că poate crea mari beneficii pentru orice investitor”, a spus Gramatidis.

Alte active menţionate de Gramatidis sunt compania de electricitate Public Power Corp. Şi participaţii la porturile Pireu şi Salonic.

Gramatidis a arătat că Grecia poate deveni o oportunitate serioasă de investiţii, dacă programul de vânzare de active va fi însoţit de reforme reale.

Între timp însă, ţinta de privatizări, de 50 de miliarde de euro, este cu totul exagerată, a apreciat acesta.

„Sunt foarte pesimist şi nici istoria nu susţine acest obiectiv”, a spus oficialul.

Grecia a obţinut sub 5 miliarde de euro din privatizări, din 2011.

Un exemplu în acest sens este chiar complexul Astir Palace Resort, care urma să fie privatizat la începutul acestui an unui fond de investiţii, dar vânzarea a fost respinsă în ultimul moment de un tribunal elen.

Între timp, magnatul american Warren Buffett, împreună cu un investitor italian, a cumpărat insula greacă Agios Thomas, situată în Golful Saronic, în apropiere de Atena, pentru 15 milioane de euro, potrivit publicaţiei elene Proto Thema. Cei doi au emis un comunicat de presă în care afirmă că vor face mai multe investiţii pe insulă, urmând să construiască proprietăţi, pentru a ajuta la dezvoltarea regiunii.

Grecia, grav afectată de criză financiară, este nevoită să scoată la vânzare mai multe insule, cele mai ieftine având un preţ de pornire de numai trei milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre cele mai mari îngrijorări pentru tinerii din România se află nivelul......
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane ...
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei Technologies a înregistrat în 2023 cel mai rapid ritm de creştere a veniturilor din ultimii patru ani, pe fondul ...
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul creşte şi azi, 29 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...