1EUR = 4.7556 RON | Bucureşti 25 º

Extern

Grecia: Se reiau negocierile cu troica UE-BCE-FMI

Atena şi troica creditorilor săi internaţionali UE-BCE-FMI au reluat, luni dimineaţa, în capitala elenă, dificilele lor negocieri în vederea finalizării noilor măsuri de austeritate şi a deblocării unei noi tranşe de împrumut pentru Grecia.

18 noi, 2013 | Agerpres

Negocierile dintre reprezentanţii troicii internaţionale şi ministrul elen de finanţe Yannis Stournaras 'au fost reluate la ora locală 09:00 (ora 07:00 GMT), dar nu se ştie când se vor încheia', a indicat pentru AFP, sub rezerva anonimatului, un reprezentant al Ministerului de Finanţe de la Atena.

Potrivit acestui responsabil, guvernul grec nu a exclus ca aceste discuţii să continue pe aproape tot parcursul acestei săptămâni şi chiar după prezentarea, joi, a proiectului de buget pentru 2014.

Reprezentanţii troicii vor purta negocieri şi cu ministrul muncii, Yannis Vroutsis, asupra proiectului legii privind reforma în domeniul securităţii sociale, care vizează reducerea cheltuielilor publice, după cum a mai indicat acelaşi oficial elen.

Lansat la începutul lunii septembrie acest an, auditul trimestrial al troicii /Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional/ asupra finanţelor şi reformelor în Grecia, a fost întrerupt la sfârşitul aceleiaşi luni. A fost reluat la începutul lunii noiembrie, dar a fost din nou suspendat săptămâna trecută în timpul unei reuniuni a Eurogrupului la Bruxelles. În cadrul acestei reuniuni, zona euro a solicitat cu insistenţă Atenei, care negociază deblocarea unei tranşe de împrumut de un miliard de euro, să realizeze reformele prevăzute în cadrul planul său de asistenţă financiară.

'Negocierea este dificilă, dar cred că în final se va găsi o soluţie', afirma duminică ministrul Stournaras, după o întrevedere cu premierul Antonis Samaras, cu care a discutat punctele ce urmează a fi negociate în cadrul întâlnirii cu troica.

Presa elenă a scris în aceste zile, după cum notează AFP, că, în afară de măsurile necesare pentru a face faţă deficitului bugetar previzibil pentru 2014, Atena şi troica urmează să se pună de acord asupra viitorului a trei întreprinderi publice considerate deficitare şi a continuării programului de privatizare, aflat în întârziere.

Părţile vor purta discuţii şi în legătură cu noua taxă funciară, eventuale noi tăieri ale pensiilor, precum şi cu reducerea posturilor de funcţionari.

O parte a mass-mediei elene consideră că negocierile se vor prelungi până la formarea unei coaliţii de guvernare la Berlin, în condiţiile în care Germania joacă un rol esenţial în deciziile troicii.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO