Grecia: şeful Eurogrupului declară că este gata să lucreze îndeaproape cu noul guvern în eforturile de reformă

Şeful Eurogrupului Jeroen Dijsselbloem l-a felicitat pe noul ales prim-ministru grec Alexis Tsipras pentru victoria sa de duminică şi a declarat că aşteaptă cu nerăbdare să lucreze cu Grecia în timp ce ţara îşi continuă eforturile de reformă, informează Reuters.
Economica.net - lun, 21 sept. 2015, 04:01
Grecia: şeful Eurogrupului declară că este gata să lucreze îndeaproape cu noul guvern în eforturile de reformă

‘Sunt gata să lucrez îndeaproape cu autorităţile elene şi să continui să fiu alături de Grecia în eforturile ei ambiţioase de reformă’, a afirmat Dijsselbloem pe Twitter.

El a adăugat că aşteaptă cu nerăbdare formarea rapidă a unui nou guvern cu un mandat puternic de a continua implementarea acordului de salvare a Greciei, scrie Agerpres.

Tsipras le-a mulţumit grecilor pentru victoria la alegeri şi a anunţat refacerea guvernului de coaliţie cu dreapta suveranistă

Alexis Tsipras, liderul partidului radical de stânga Syriza, a declarat că victoria sa şi a formaţiunii sale la alegerile legislative de duminică este o victorie a poporului elen şi că grecii i-au acordat un mandat clar de patru ani în fruntea unui nou executiv, anunţând în acelaşi timp refacerea coaliţiei de guvernare cu partidul suveranist de dreapta ANEL.

‘În Europa momentului, Grecia şi poporul grec sunt sinonime cu rezistenţa şi demnitatea, iar această luptă va fi continuată împreună cu voi pentru următorii patru ani’, a spus Tsipras în faţa unei mulţimi de simpatizanţi veniţi să sărbătorească victoria în alegeri într-una din pieţele din centrul Atenei.

‘Am primit un mandat clar de a elimina corupţia sistemică. Începând de mâine, vom lucra pentru rezolvarea acestor probleme. Syriza nu va fi intimidată’, a mai afirmat Tsipras.

El a atras atenţia că relansarea Greciei nu va veni ca prin minune, ci prin multă muncă. ‘Ne aşteaptă vremuri dificile, dar, în acelaşi timp, ne aflăm pe o bază solidă. Nu ne vom reveni din această lupte prin minune, ci prin multă muncă’, a declarat liderul Syriza.

Tsipras a anunţat totodată că va forma un guvern de coaliţie cu partidul suveranist de dreapta ANEL (Grecii Independenţi), care a fost partener al Syriza şi în executivul precedent.

‘Ne unim forţele astăzi. Vom continua împreună’, a spus Tsipras de la tribună, unde i s-a alăturat şi Panos Kammenos, liderul ANEL, conform imaginilor transmise de televiziunile elene.

‘Am primit un mandat clar de a da la o parte forţele care ne-au ţinut pe loc’, a mai declarat el, spunând că se simte ‘răzbunat’. Tsipras a făcut aparent referire la deputaţii Syriza care s-au opus în august noului pachet de ajutor convenit de Atena cu creditorii săi internaţionali şi care au părăsit partidul, privând Syriza de majoritatea în parlament şi determinându-l pe Tsipras să demisioneze şi să convoace aceste alegeri anticipate.

După numărarea a peste 60% din buletinele de vot, Syriza, care ar obţine 145 din cele 150 de locuri din parlament, ar dispune de o majoritate absolută de 155 de mandate cu sprijinul ANEL.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...