UPDATE Grecia, soluţia finală: Plăteşte şi stă în zona euro. Pleacă. Sau ia time-out de 5 ani – discuţiile continuă azi

Miniştrii Finanţelor din zona euro nu au reuşit, sâmbătă, după aproximativ nouă ore de negocieri să traseze soarta Greciei. Unele voci au luat apărarea grecilor, altele, cu Germania în frunte, i-au pus la zid.  S-a avansat ideea unui time-out de 5 ani, în care Grecia să stea în afara zonei, până face reforme şi dovedeşte astfel că merită înapoi. Discuţiile continuă duminică.
Economica.net - sâm, 11 iul. 2015, 18:18
UPDATE Grecia, soluţia finală: Plăteşte şi stă în zona euro. Pleacă. Sau ia time-out de 5 ani - discuţiile continuă azi

UPDATE: Dezbaterile s-au suspendat si se vor relua azi.

Germania ia în calcul o ieşire temporară a Greciei din zona euro pe o durată de cinci ani dacă Atena nu-şi va ameliora propunerile de reforme, chiar dacă subiectul nu a fost abordat sâmbătă la reuniunea Eurogrupului de la Bruxelles, a declarat o sursă europeană citată de AFP.

Ministrul german de finanţe a refuzat să comenteze informaţia.

Documentul de o pagină scurs în media germană notează că din propunerile de reformă ale Atenei pentru a obţine un nou program de ajutor lipsesc „măsuri sectoriale vitale pentru modernizarea ţării, susţinerea creşterii economice şi dezvoltarea sustenabilă pe termen lung”.

În viziunea Ministerului de Finanţe german, Wolfgang Schauble, nu ar rămâne decât două căi de urmat. Prima dintre ele ar fi ca Grecia să-şi îmbunătăţească propunerile rapid şi cuprinzător, cu sprijinul deplin al parlamentului grec.

Ministerul sugerează că Grecia ar trebui să transfere 50 de miliarde de euro în bunuri într-un fond care să le valorifice şi să diminueze datoria ţării.

O a doua opţiune ar fi negocierea cu Atena a unui „time-out”, adică a unei „pauze”. Această alternativă prevede ca Grecia să părăsească zona euro timp de cinci ani şi restructurarea datoriei sale. Ţara ar continua să rămână în UE şi ar beneficia de „sprijin umanitar, tehnic şi de susţinere a creşterii”.

Ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, a declarat sâmbătă că toţi partenerii vor ca Grecia să rămână în zona euro, dar a subliniat că în momentul de faţă trebuie analizată propunerea Atenei şi că asta se va face „cu mentalitate deschisă”, relatează agenţia EFE.

Reformele propuse de guvernul grec „nu sunt suficiente” pentru a lua în calcul un acord privind reluarea ajutorului internaţional pentru Atena, a afirmat preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, citat de AFP.

Pe de altă parte, comisarul european pentru Afaceri Economice şi Financiare, Pierre Moscovici, a declarat sâmbătă că oferta trimisă de către Guvernul Alexis Tsipras şi susţinută de Parlamentul elen constituie „o bună bază de negociere”, relatează agenţia EFE.

„Sunt necesare reforme care să fie realizate rapid, aceasta este cheia (…) pentru deblocarea unui program, pentru soluţionarea chestiunii datoriei”, a declarat Moscovici la sosirea la o reuniune a miniştrilor de finanţe din zona euro crucială pentru viitorul Greciei.

Varoufakis: Germania vrea ca Grecia să fie exclusă din uniunea monetară pentru a intimida Franţa

Germania vrea ca Grecia să fie exclusă din uniunea monetară pentru a intimida Franţa şi a o face să accepte „modelul său al unei zone euro disciplinare”, a estimat sâmbătă fostul ministru elen al finanţelor Yanis Varoufakis, citat de AFP.

Ministrul german al finanţelor, Wolfgang Schauble, vreo o ieşire a Greciei din zona euro – sau Grexit – pentru a „pune lucrurile în clar, într-un mod sau altul”, scrie Varoufakis în publicaţia britanică The Guardian.

„Convingerea mea este că ministrul german al finanţelor vrea ca Grecia să fie deposedată de moneda unică pentru a suscita o teamă de astfel de consecinţe la francezi şi a-i face să accepte modelul său de zonă euro disciplinară”, spune el.

„Schauble este convins că, în starea actuală a lucrurilor, lui îi trebuie un ‘Grexit’ pentru a clarifica lucrurile într-un mod sau altul”, continuă Varoufakis, care a demisionat luni.

Miniştrii Economiei şi Finanţelor din zona euro s-au reunit sâmbătă pentru a încerca să ajungă la un acord cu Grecia, care să permită ca aceasta să rămână în zona euro şi să înceapă negocierile pentru un al treilea program de ajutor, cu care să iasă din blocajul financiar, informează agenţia EFE.

Miniştrii de resort din cele 19 ţări ce au adoptat euro, sub preşedinţia olandezului Jeroen Dijsselbloem, au avut pe masa discuţiilor solicitarea făcută joi de premierul elen Alexis Tsipras, pentru un nou ajutor, al treilea, pentru o perioadă de trei ani şi pentru o sumă în jurul a 50 de miliarde euro.

Parlamentul grec a dat sâmbătă dimineaţă mandat Executivului pentru a continua negocierile cu creditorii pe baza acestor ultime propuneri, cu 251 voturi pentru, 32 împotrivă şi opt abţineri.

Noul pachet de reforme pe care Atena l-a prezentat instituţiilor internaţionale (Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional) a inclus o creştere a impozitelor, a contribuţiilor sociale şi reduceri de pensii, foarte similare propunerilor făcute de Troikă Greciei şi respinse la referendumul din 5 iulie.

Guvernul Tsipras s-a oferit să înceapă aplicarea unora dintre aceste reforme imediat, iar altele cât mai curând, posibil de săptămâna viitoare.

Printre reformele promise de Tsipras se numără:

– alinierea TVA la 23% pentru toate produsele şi serviciile

– reducerea cheltuielilor de apărare cu circa 300 de milioane de euro

– eliminarea reducerii de taxe de 30% de care beneficiază hotelierii din insule

Grecia datorează deja creditorilor săi circa 242 miliarde euro, o sumă care include împrumuturile celor două programe anterioare de ajutor, precum şi alte obligaţiuni la BCE şi bănci centrale din zona euro.

În analiza instituţiilor internaţionale a fost avută în vedere şi sustenabilitatea datoriei elene, un element cheie pentru Grecia, fiindcă reprezintă deja 175% din PIB şi în legătură cu care CE şi FMI au avut divergenţe în trecut.

 

Declaratiile au fost selectate din materialele Agerpres 

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...