Grecia: Troica a acceptat reducerea indicelui de adecvare a capitalului Tier 1, de la 9% la 8%

Creditorii internaţionali ai Greciei au acceptat un indice de adecvare a capitalului Tier 1 mai scăzut, de 8%, la testele de stres derulate la principalele bănci elene (NBG, Alpha Bank, Piraeus Bank şi Eurobank), au declarat, joi, pentru Reuters, surse din mediul bancar.
Economica.net - J, 27 feb. 2014, 10:11
Grecia: Troica a acceptat reducerea indicelui de adecvare a capitalului Tier 1, de la 9% la 8%

Autorităţile elene negociau cu reprezentanţii FMI, UE şi BCE reducerea indicelui de adecvare a capitalului Tier 1 de la 9% la 8%, aşa cum se cere băncilor europene, pentru ca necesităţile de capital ale băncilor elene să fie mai scăzute.

În cazul încheierii unui acord între Grecia şi creditorii internaţionali, banii rămaşi la Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) vor ajuta la acoperirea deficitului de finanţare al ţării.

Grecia pledează pentru reducerea nivelului capitalului pe care principalele patru bănci elene trebuie să-l pună deoparte pentru a acoperi potenţialele pierderi de pe urma creditelor neperformante. O reducere a indicelui de adecvare a capitalului Tier 1 ar însemna că băncile elene au nevoie de mai puţin numerar, dar ar putea fi mai dificil pentru ele să atragă investitori privaţi. Însă, Guvernul vrea să poată accesa banii rămaşi la HFSF, vehiculul care s-a ocupat de recapitalizarea principalelor bănci elene, pentru a acoperi deficitul de finanţare, estimat de FMI la 11 miliarde de euro.

Compania de consultanţă BlackRock Solutions urmează să publice rezultatele testelor de stres derulate în rândul băncilor din Grecia. Cele patru bănci de importanţă sistemică din Grecia – National Bank of Greece, Piraeus, Alpha şi Eurobank – sunt verificate pentru a se vedea dacă pot face faţă unor viitoare şocuri, după încheierea procesului de recapitalizare din această vară, în valoare de 28 miliarde de euro.

Capitalul băncilor greceşti s-a diminuat după pierderile uriaşe înregistrate în urma programului de restructurare a datoriilor Greciei şi a creşterii creditelor neperformante ca urmare a recesiunii prelungite.

Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF), vehiculul care se ocupă de recapitalizarea principalelor bănci elene, a cheltuit până acum 38 de miliarde de euro pentru susţinerea sistemului bancar şi în prezent mai dispune de opt miliarde de euro pentru a acoperi orice deficienţe de capital care vor fi scoase în evidenţă de ultimele teste de stres.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: Piraeus Bank, National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost şi Alpha Bank.

Te-ar mai putea interesa și
România evită junk-ul, dar perspectiva ratingului rămâne negativă (BBB-/A-3) şi după măsurile guvernului Bolojan – S&P
România evită junk-ul, dar perspectiva ratingului rămâne negativă (BBB-/A-3) şi după măsurile guvernului Bolojan ...
Agenția de evaluare financiară S&P a decis să reconfirme pentru România calificativul „BBB-/A-3” pe termen lung și scurt, atât în monedă străină, cât și locală, menținând totodată......
S-a ieftinit benzina, prețurile coboară la Petrom sub pragul de 7 lei pe litru la majoritatea stațiilor
S-a ieftinit benzina, prețurile coboară la Petrom sub pragul de 7 lei pe litru la majoritatea stațiilor
După scumpirea motorinei de ieri, azi s-a ieftinit benzina, iar diferența de preț dintre cei doi carburanți auto crește ...
Vânzările slabe de mașini noi au redus cota pieței românești la mai puțin de 1% din cea europeană
Vânzările slabe de mașini noi au redus cota pieței românești la mai puțin de 1% din cea europeană
Raportul ACEA cu privire la înmatriculările de mașini noi din prima jumătate a anului arată declinul accentuat al pieței ...
Risc de recesiune foarte ridicat. Ce se întâmplă cu leul, cât vor creşte preţurile şi cât de mari sunt șansele să fim retrogradaţi la „junk” – CFA România
Risc de recesiune foarte ridicat. Ce se întâmplă cu leul, cât vor creşte preţurile şi cât de mari sunt șansele să ...
Riscul de recesiune pentru economia României a devenit foarte ridicat, avertizează analiştii CFA România, conform celui ...