Grecia: Tsipras cere răspunsuri cu privire la originea politicilor de austeritate

Premierul grec Alexis Tsipras estimează că întrebările referitoare la aceşti cinci ani de planuri de austeritate sunt imense' şi că 'poporul are dreptul să aibă răspunsuri', informează marţi agenţia de presă AFP.
Economica.net - mar, 07 apr. 2015, 08:31
Grecia: Tsipras cere răspunsuri cu privire la originea politicilor de austeritate

Tsipras s-a pronunţat luni seara, la parlament, cu privire la crearea unei comisii de audit asupra datoriei Greciei, una dintre promisiunile sale din timpul campaniei electorale, scrie Agerpres.

Alcătuită din cercetători şi jurişti, comisia este menită să determine originea datoriei greceşti şi a planurilor de austeritate puse în funcţiune începând din 2010, în schimbul ajutorului financiar din partea Comisiei Europene, a BCE şi a FMI.

‘Obiectivul este de a determina eventualul caracter odios, ilegal sau ilegitim al datoriilor publice contractate de guvernul grec’, a precizat preşedinta Adunării parlamentare, Zoe Konstantopoulou, în martie, în timpul prezentării comisiei care ar urma să prezinte primele concluzii în iunie.

‘Poporul grec are nevoie să înţeleagă de ce a acceptat ţara măsuri ce au crescut datoria, majorată de la 124% din PIB la începutul crizei la 175% astăzi, măsuri care au dus la creşterea şomajului, la scăderea salariilor şi exodul tinerilor cu studii’, a declarat Tsipras.

Potrivit premierului grec, ‘comisia trebuie să examineze consecinţele dezastruoase ale PSI (Private Sector Involvement) asupra companiilor de asigurări şi cum a permis aceasta uşurarea poverii pentru băncile germane’.

Tsipras a fost criticat de deputaţii socialişti din Pasok şi de conservatorii din Noua Democraţie (fosta coaliţie de la putere), care au anunţat că nu vor vota pentru crearea acestei comisii.

Comisia va studia perioada situată între mai 2010, data primului memorandum între Grecia şi creditorii săi, şi ianuarie 2015, data instalării la putere în Grecia a stângii radicale. Alegerea acestor date este contestată de grupul parlamentar socialist, care subliniază că datoria a crescut considerabil în mandatul Noii Democraţii, între 2004 şi 2009.

Noua Democraţie a venit cu o contrapropunere, opinând că problema originii acestei datorii ar trebui să fie studiată pe o perioadă ce pleacă încă din 1981.

‘Vom demonstra în curând că Grecia este o ţară independentă şi respectabilă’, a dat asigurări Tsipras, în timp ce negocierile cu creditorii continuă şi un bilanţ al propunerilor ar urma să fie făcut în cadrul unei conferinţe telefonice a grupului de lucru al Eurogrup, miercuri.

În timpul acestei dezbateri parlamentare, care a început sâmbătă, secretarul de stat pentru buget, Dimitris Mardas, a declarat că serviciile sale au evaluat la 278,7 miliarde de euro suma la care s-a ridica reparaţiile pentru război pe care Germania le datorează Greciei.

Dezbaterea privind ‘reparaţiile germane’ a fost relansată de la începutul crizei economice din Grecia şi guvernul Syriza revendică plata acestor reparaţii.

Te-ar mai putea interesa și
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut în primele două luni ale acestui an, faţă de perioada corespunzătoare din 2023,......
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva austerităţii din educaţie
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi ...
Sute de mii de oameni au ieşit marţi pe străzi în Argentina pentru a protesta împotriva reducerilor de cheltuieli în ...
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc miercuri în regiunea rusă Smolensk, la circa 400 de km de frontiera cu Ucraina, după ...
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
 Ordinea mondială construită după 1945 este "în pragul distrugerii", a avertizat secretara generală a Amnesty International, ...