Grecia: Negocierile sunt blocate, băncile rămân închise. Tsipras, Merkel, Hollande şi Tusk propun un proiect de compromis

Un proiect de compromis pentru a menţine Grecia în zona euro a fost pus pe masă de cancelarul german, Angela Merkel, preşedintele francez, Francois Hollande, premierul elen, Alexis Tsipras, şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi va fi supus spre aprobare tuturor liderilor din zona euro, a informat luni o sursă apropiată discuţiilor, citată de AFP. Un eventual nou program de asistenţă financiară pentru Grecia este estimat la 82-86 miliarde de euro, potrivit documentului oficial al Eurogrup transmis duminică liderilor statelor membre ale zonei euro. Băncile rămân închise, iar în cursul zilei de astăzi (luni, 13 iulie 2015), guvernul de la Atena va prelungi "vacanţa bancară", scrie Ekathimerini.
Economica.net - lun, 13 iul. 2015, 03:47
Grecia: Negocierile sunt blocate, băncile rămân închise. Tsipras, Merkel, Hollande şi Tusk propun un proiect de compromis

‘Există un acord în patru care acum va fi supus celor 19’ lideri din zona euro, a subliniat această sursă, la câteva minute după ce Consiliul European a anunţat reluarea discuţiilor la vârf cu ‘un compromis’ pe masă.

Liderii zonei euro încă încearcă să ajungă la un acord, după 15 ore de negocieri în Bruxelles. Miniştrii de Finanţe din zona euro au propus duminică transferarea unor active elene în valoare de până la 50 miliarde de euro într-un fond independent extern. De asemenea, Eurogrupul doreşte implicarea FMI în orice program pentru Grecia, în timp ce autorităţile de la Atena se opun.

Program de asistenţă financiară pentru Grecia, estimat la 82-86 miliarde de euro

Un eventual nou program de asistenţă financiară pentru Grecia este estimat la 82-86 miliarde de euro, potrivit documentului oficial al Eurogrup transmis duminică liderilor statelor membre ale zonei euro, relatează AFP.

”Eurogrupul ia notă de faptul că un eventual program ar avea nevoie de finanţări cuprinse între 82 şi 86 miliarde de euro. Eurogrupul invită instituţiile (Comisia Europeană, FMI şi Banca Centrală Europeană) să exploreze posibilităţile de reducere a acestui pachet” prin fiscalitate sau privatizări, relevă documentul citat.

Acelaşi document menţionează, ca una dintre opţiunile avute în vedere, că ”în cazul eşuării găsirii unui acord, Grecia s-ar putea vedea în situaţia de a i se propune negocierea rapidă a unei ieşiri temporare din zona euro, cu posibilitatea restructurării datoriei sale”.

Grecia a solicitat recent un nou ajutor financiar de la zona euro – estimat la circa 74 de miliarde de euro pe trei ani – şi a propus finalizarea unui program de reforme ambiţios.

Document Eurogrup: Ieşirea temporară a Greciei din zona euro este o opţiune

Miniştrii de finanţe din zona euro (Eurogrup) au transmis duminică liderilor statelor lor un document care evocă în mod clar opţiunea unei ‘ieşiri temporare a Greciei din zona euro’, potrivit AFP.

”În cazul eşuării găsirii unui acord, Grecia s-ar putea vedea în situaţia de a i se propune negocierea rapidă a unei ieşiri temporare din zona euro, cu posibilitatea restructurării datoriei sale”, se menţionează în documentul citat.

Grecia a solicitat recent un nou ajutor financiar de la zona euro – estimat la circa 74 de miliarde de euro pe trei ani – şi a propus finalizarea unui program de reforme ambiţios.

Pentru a putea începe negocierile cu Atena, miniştrii de finanţe din zona euro au cerut ca Grecia să modifice taxa pe valoarea adăugată şi sistemul de pensii, să extindă baza de impozitare pentru a creşte veniturile la buget şi să crească independenţa Oficiului naţional de statistică (Elstat).

Planul propus de zona euro este ‘foarte prost’, consideră guvernul grec

Documentul prezentat de miniştrii de finanţe din zona euro cu noile exigenţe pentru reluarea dialogului cu Atena asupra planului de ajutorare este ‘foarte prost’, dar Atena încearcă să găsească soluţii pentru a depăşi criza, a afirmat duminică seară la Bruxelles o sursă guvernamentală elenă, citată de AFP.

‘Textul în ansamblul său este foarte prost. Încercăm să găsim soluţii’, a explicat această sursă în legătură cu documentul european în care este amintită opţiunea unei ‘ieşiri temporare’ a Greciei din zona euro şi consacră abandonarea parţială a suveranităţii în schimbul unei eventual ajutor.

Grecia nu poate aştepta pentru a începe negocierea unui plan de salvare (sursă guvernamentală)

Grecia nu poate aştepta pentru a începe negocierea unui plan de susţinere financiară, dată fiind ‘gravitatea’ situaţiei băncilor sale, în lipsă de lichidităţi, a afirmat duminică la Bruxelles o sursă guvernamentală elenă, potrivit AFP.

‘Nu vrem o amânare’ până miercuri, cum au propus miniştrii de finanţe ai Eurogrupului, ‘pentru că aşteptând nu sunt suficiente lichidităţi de la BCE (injectate în băncile din Grecia), iar situaţia este gravă (…) Joi ar fi prea târziu’, a declarat această sursă.

Grecia: O nouă conversaţie telefonică Tsipras-Lew

Premierul grec, Alexis Tsipras, a discutat din nou, duminică, la telefon cu secretarul american al Trezoreriei, Jack Lew, căruia i-a spus că un acord trebuie să îi ‘respecte pe greci’, a informat o sursă guvernamentală de la Atena, potrivit AFP.

Prim-ministrul ‘a vorbit la telefon’ cu Jack Lew şi i-a spus că ‘pentru a obţine un acord trebuie bunăvoinţă de ambele părţi’, că ‘Grecia a arătat că doreşte un acord, dar, pentru ca acesta să fie viabil, trebuie să îi respecte pe greci şi toate sacrificiile pe care le-au făcut în ultimii cinci ani’, a adăugat sursa citată.

Într-un comentariu asupra acestei conversaţii, un purtător de cuvânt al Trezoreriei americane a subliniat că Jack Lew ‘urmăreşte îndeaproape’ negocierile care au loc şi s-a arătat ‘încurajat de informaţiile cu privire la unele progrese obţinute, chiar dacă mai este încă mult de lucru’.

Demnitarul american a ‘notat că Grecia a făcut mişcări substanţiale şi a demonstrat voinţa de a aplica reforme dificile şi că toate părţile trebuie să dea dovadă de supleţe’.

Potrivit secretarului Trezoreriei, ‘restabilirea încrederii vrea să demonstreze că va fi aplicat un program şi că vor exista măsuri pentru a face sustenabilă datoria Greciei’.

El a reafirmat că este ‘în interesul major al Greciei, Europei şi al economiei mondiale pentru a fi găsită o soluţie constructivă care să pună Grecia pe calea reformelor necesare şi a unei datorii sustenabile, dar şi zona euro pe calea creşterii economice’.

În ultimele săptămâni, Jack Lew a intervenit frecvent pentru a promova un acord între Grecia şi creditorii săi (UE, BCE, FMI), cerând sistematic eforturi paralele de ambele părţi. Pe 26 iunie, el a adus în discuţie necesitatea ‘unei restructurări parţiale a datoriei’ Atenei, propunere primită cu rezerve de numeroşi europeni.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii USR despre Programul de guvernare
Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii USR despre Programul de guvernare
Premierul desemnat Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii conducerii Uniunii Salvaţi România pe marginea Programului ...
Provocările legate de aprovizionare frânează creșterea pe piața PC-urilor în T3
Provocările legate de aprovizionare frânează creșterea pe piața PC-urilor în T3
Livrările globale de PC-uri tradiționale, inclusiv desktop-uri, notebook-uri și stații de lucru, au ajuns la 86,7 milioane ...
Începe Bucharest Gaming Week 2021, cel mai mare eveniment din România al jocurilor video
Începe Bucharest Gaming Week 2021, cel mai mare eveniment din România al jocurilor video
Bucharest Gaming Week 2021, cel mai mare eveniment din România al jocurilor video, debutează luni, iar timp de o săptămână ...