Grecia: Tsipras, pregătit să negocieze cu creditorii a doua zi după referendum

Premierul elen, Alexis Tsipras, a afirmat luni seară că referendumul pe care îl organizează duminică reprezintă pentru greci o modalitate de a fi 'mai bine înarmaţi pentru continuarea negocierilor' cu creditorii, potrivit AFP.
Economica.net - mar, 30 iun. 2015, 03:51
Grecia: Tsipras, pregătit să negocieze cu creditorii a doua zi după referendum

‘Opţiunea noastră este să rămânem în zona euro (…), mesajul (către creditori) este că guvernul grec va continua să se afle la masa negocierilor a doua zi după referendum’, a declarat Alexis Tsipras în cursul unui interviu de o oră la postul naţional de televiziune Ert.

El a răspuns ‘la tentativa de intimidare’, în opinia sa, din partea liderilor europeni care, luni dimineaţă, au atras atenţia că ‘nu’ la referendum înseamnă ‘ieşirea Greciei din zona euro’.

Pentru Alexis Tsipras, dacă votul negativ va câştiga, aceasta va însemna că guvernul va fi ‘mai bine înarmat pentru a negocia cu creditorii’ şi a tempera măsurile dure de austeritate, scrie Agerpres.

Cu câteva ore mai devreme, cancelarul german, Angela Merkel, afirmase că, dacă guvernul elen va solicita reluarea negocierilor, ‘evident, nu ne vom opune’.

‘Referendumul trebuie să conducă la continuarea negocierilor (…), obiectivul nostru este ca el să permită să fim mai bine înarmaţi pentru continuarea negocierilor’, a declarat Alexis Tsipras, subliniind că, dacă votul pozitiv va câştiga, nu va mai rămâne premier cu orice preţ.

‘Nu sunt un prim-ministru care să rămân în funcţie de ninge sau de plouă’, a răspuns la o întrebare despre eventuala sa demisie, după ce a dat asigurări că ‘vom respecta verdictul poporului grec’.

El a confirmat implicit că plata celor 1,5 miliarde de euro către FMI, prevăzută pentru marţi, nu va fi efectuată de ţara sa, ale cărei bănci ‘au fost sufocate’.

‘Este posibil ca, după ce au sufocat băncile, creditorii să aştepte plata către FMI ?’, s-a întrebat Alexis Tsipras. El a adăugat totuşi că, ‘imediat ce se hotărăsc să renunţe la sufocare, vor fi plătiţi’.

În pline discuţii cu creditorii, premierul elen a creat surpriza în noaptea de vineri anunţând organizarea unui referendum asupra acceptării măsurilor de austeritate propuse de creditori vizând, în opinia lor, redresarea economiei ţării.

Te-ar mai putea interesa și
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Veniturile Greciei din turism au crescut în primele două luni din acest an cu 24,5%, arată datele oficiale publicate vineri, ceea ce a ajutat la moderarea deficitului de cont curent, informează......
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas ...
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...