Grecia va distribui 1,4 miliarde de euro cetăţenilor afectaţi de măsurile de austeritate

Guvernul grec va distribui suma de 1,4 miliarde de euro, sub formă de dividende sociale, pensionarilor şi altor categorii de persoane afectate de programele de austeritate, a anunţat, luni seară, premierul grec Alexis Tsipras, informează Reuters şi AFP.
Economica.net - mar, 14 nov. 2017, 13:07
Grecia va distribui 1,4 miliarde de euro cetăţenilor afectaţi de măsurile de austeritate

Din suma totală de 1,4 miliarde de euro, aproximativ 720 milioane de euro ar urma să fie distribuite până la mijlocul lunii decembrie sub formă de ajutoare excepţionale gospodăriilor ale căror venituri anuale nu depăşesc 18.000 de euro pe an, adică un total de 3,4 milioane de persoane, a apreciat Tsipras.

Alte 315 milioane de euro vor fi alocate pensionarilor, pentru a-i despăgubi pentru că în 2012-2016 au fost obligaţi să plătească contribuţii ‘incorecte’ la sistemul de sănătate.

În sfârşit, suma de 360 milioane de euro va fi plătită companiei de utilităţi Public Power Corporation, pentru subvenţionarea tarifelor favorabile acordate persoanelor cele mai vulnerabile.

Economia Greciei este pe o traiectorie ascendentă, iar performanţele bugetare, un excedent primar (care exclude serviciul datoriei) net superior obiectivului de 1,75% din PIB fixat de creditori permit Guvernului să acorde un sprijin financiar suplimentar celor afectaţi de măsurile de austeritate, a apreciat premierul grec.

‘Pentru al doilea an la rând, suntem în măsură să distribuim un dividend social persoanelor care au cea mai mare nevoie. Mai bine pregătiţi şi mai eficienţi în acest an, vom putea distribui o sumă mai mare’, a spus Alexis Tsipras.

Anul trecut, Tsipras a anunţat în mod surprinzător că Guvernul grec va distribui un ajutor de aproximativ 600 milioane de euro celor cu pensii mici, o decizie care i-a nemulţumit pe creditorii internaţionali ai Greciei.

Ajutoarele din acest an au fost aprobate, în principiu, de creditorii internaţionali, care analizează progresele realizate de Grecia. Reprezentanţii instituţiilor creditoare sunt aşteptaţi luna aceasta la Atena, pentru a relua discuţiile cu privire la obiectivele fiscale şi reforme.

‘Am discutat aceste idei cu autorităţile din Grecia. Anunţul pare a fi unul în linie cu aceste discuţii, care nu au fost încă finalizate’, a precizat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, care a adăugat că propunerile vor fi examinate şi de creditorii internaţionali.

Alexis Tsipras a câştigat puterea în 2015, după ce a promis că va pune capăt austerităţii pentru ca, ulterior, să fie nevoit să accepte un nou program de asistenţă, cel de al treilea, convenit de Grecia cu creditorii internaţionali. Guvernul Tsipras speră că, după şapte ani de criză, performanţele fiscale ale Greciei îi vor permite să pună capăt acordurilor de asistenţă în luna august 2018, când actualul program ajunge la final.

Te-ar mai putea interesa și
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni mai repede faţă de......
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare ...