Grecia va obţine finanţare de la BERD până în 2020

Grecia, ţara cu cea mai ridicată datorie din Uniunea Europeană, va beneficia până în 2020 de finanţare din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru redresarea economiei, transmit Reuters şi Bloomberg.
Economica.net - mar, 03 mart. 2015, 12:17
Grecia va obţine finanţare de la BERD până în 2020

BERD, UE şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) vor să susţină cu fonduri întreprinderile mici şi mijlocii din Grecia, a declarat marţi preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Suma Chakrabarti.

‘Există două domenii în care s-ar putea implica BERD: în primul rând să ajute companiile elene să recâştige accesul la finanţare şi în al doilea rând să promoveze integrarea economică regională, în special în sectorul energiei şi infrastructurii’, a explicat Chakrabarti.

Săptămâna trecută, Grecia a obţinut o prelungire de patru luni a acordului său în valoare de 240 de miliarde de euro cu creditorii internaţionali. În schimb, Atena a promis să pună în practică o serie de reforme bugetare, care pentru moment nu conţin detalii dar care vor trebui să fie transformate în măsuri concrete până în luna aprilie, scrie Agerpres.

Ca parte a acordului, UE, BCE şi FMI şi-au exprimat sprijinul pentru angajamentele Greciei. Dar ţara trebuie să adopte reforme pentru a putea accesa mai multe fonduri, inclusiv următoarea tranşă de aproximativ şapte miliarde de euro (7,8 miliarde de dolari) din pachetul de asistenţă financiară.

Grecia, acţionar al BERD din 1991, a contribuit cu 2,3 miliarde de euro la finanţarea acordată de BERD în Europa emergentă, în special în statele vecine din Balcani. În timpul crizei financiare, BERD a sprijinit subsidiarele băncilor elene din România, Bulgaria şi fostele republici iugoslave.

Preşedintele BERD a precizat că nu va exista o limită a fondurilor alocate Greciei, care vor depinde de proiectele propuse de partea elenă.

Grecia devine astfel al doilea stat membru al zonei euro care beneficiază de investiţiile BERD, după ce anul trecut Ciprul a solicitat finanţare.

În 2014, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi-a majorat investiţiile la 8,9 miliarde de euro, faţă de 8,5 miliarde de euro cât estima la mijlocul anului, chiar dacă a încetat să mai aprobe noi proiecte în Rusia, din cauza conflictului din Ucraina.

În schimb, BERD a anunţat că, în 2014, a înregistrat o pierdere netă de 568 de milioane de euro, faţă de un profit net de un miliard de euro în 2013.

BERD a raportat pierderi mai mari în 2008 şi 2009, adică 602 milioane de euro, respectiv 746 milioane de euro, însă, atunci, investiţiile sale au crescut pentru a compensa consecinţele nefaste ale crizei financiare globale.

Cu toate acestea, BERD susţine că dispune de o poziţie solidă de capital cu rezerve de 7,9 miliarde de euro la finele lui 2014 şi un sprijin puternic din partea acţionarilor, precum şi de un rating ‘AAA’ cu perspectivă stabilă din partea celor trei mari agenţii internaţionale de evaluare financiară.

De asemenea, BERD şi-a majorat anul trecut investiţiile în România până la 592 de milioane de euro, de la 508 milioane de euro în 2013, chiar dacă numărul proiectelor finanţate a scăzut anul trecut la 26, de la 32 de proiecte în 2013.

BERD, deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. De la începutul activităţii sale, BERD a investit aproximativ şapte miliarde de euro în peste 368 de proiecte din România.

Te-ar mai putea interesa și
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților auto. Ce trebuie să facă autoritățile ca să luăm banii
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților ...
România va fi unul dintre cei mai mari beneficiari ai Fondului Social pentru Climă, ceea ce va crea o oportunitate semnificativă de a reduce rata sărăciei energetice la nivel național. Astfel,......
Primele zboruri din spaţiul Schengen aterizează duminică pe aeroportul Henri Coandă între orele 00:05-01:00
Primele zboruri din spaţiul Schengen aterizează duminică pe aeroportul Henri Coandă între orele 00:05-01:00
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, ...
Autostrada Transilvania: Turcii de la Ozaltin, declarați câștigători ai contractului pentru viaductele de 3,2 kilometri
Autostrada Transilvania: Turcii de la Ozaltin, declarați câștigători ai contractului pentru viaductele de 3,2 kilometri
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat câștigătorul contractului pentru construcția ...
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Echipa Zesh, condusă de sătmărean Marius Martocsan, a reușit să atragă până în acest moment fonduri în valoare ...