1EUR = 4.8079 RON | Bucureşti 20 º

Finanţe şi bănci

Grecia: Valoarea depozitelor din bănci a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 13 ani

Valoarea depozitelor din băncile elene s-a redus în septembrie, după o creştere în august, rămânând la cel mai redus nivel din ultimii 13 ani şi menţinând creditorii dependenţi de finanţarea de urgenţă (ELA) acordată de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters. 

27 oct, 2016 | Agerpres

Valoarea depozitelor companiilor şi gospodăriilor a scăzut luna trecută cu 423 de milioane de euro, sau 0,34%, la aproximativ 123,47 miliarde de euro (134,63 miliarde de dolari), cel mai redus nivel din noiembrie 2003. În august se înregistrase o creştere de 1,32 miliarde de euro, la 123,89 miliarde de euro, arată datele publicate de Banca Centrală a Greciei (BoG).

În ultimele luni, Banca Centrală Europeană a redus plafonul finanţării de urgenţă destinată băncilor greceşti (ELA), după ce restricţiile asupra mişcărilor de capital şi acordul dintre Guvernul de la Atena şi creditorii internaţionali au dus la diminuarea retragerilor de depozite din bănci.

În perioada decembrie 2014 - iulie 2015, ieşirile din depozitele băncilor elene au ajuns la 42 de miliarde de euro.

În iunie, Guvernul elen a atenuat unele restricţii asupra mişcărilor de capital. Astfel, a fost majorată limita retragerilor de numerar din depozitele bancare. Pentru a readuce miliardele de euro ce au fost retrase din depozitele bancare anul trecut, băncile elene au decis să ofere rate mai ridicate ale dobânzilor.

Joi, într-un articol apărut în publicaţia greacă Kathimerini, se arată că fuga capitalurilor din băncile greceşti în cursul anului trecut a dus la creşterea depozitelor bancare în Bulgaria şi România. Îngrijorările legate de o posibilă ieşire a Greciei din UE, controalele impuse capitalurilor, incertitudinea politică şi vacanţa bancară care a durat aproape o lună în Grecia au determinat multe companii greceşti mici şi mijlocii să îşi transfere bani spre Bulgaria şi România.

Potrivit publicaţiei menţionate, depozitele bancare din Bulgaria au crescut cu 10% anul trecut, iar în România au urcat cu 8%, în timp ce în Grecia în aceeaşi perioadă s-au diminuat cu 23%, o scădere mai mare chiar decât cea înregistrată la începutul crizei financiare mondiale din 2008.

Cele patru mari bănci greceşti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank - sunt prezente şi pe piaţa din România.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO