1EUR = 4.8421 RON | Bucureşti 21 º

Finanţe şi bănci

Grecia: Tsipras propune un nou acord de bailout. Merkel refuză să negocieze înainte de referendum

Premierul Tsipras propune un nou acord de bailout pe 2 ani cu restructurarea datoriilor. Acesta ar fi al treilea bailout cerut de Grecia. Programul pe 2 ani va fi instituit în cadrul Mecanismului European de Stabilitate Financiară şi va fi derulat în paralel cu restructurarea datoriilor şi nu va include FMI-ul.

30 iun, 2015 | ECONOMICA.net
(update 30 iun, 2015 23:39) Grecia a cerut FMI amânarea plăţii până în luna noiembrie
Vicepremierul elen Ioannis Dragasakis a afirmat marţi la postul naţional de televiziune ERT că Grecia a cerut Fondului Monetar Internaţional (FMI) amânarea rambursării de peste 1,5 miliarde de euro care trebuie plătită până la orele 22.00 GMT, scrie AFP.

"Am depus la FMI o cerere astfel încât să ia iniţiativa de a amâna plata pentru luna noiembrie", a declarat Ioannis Dragasakis, situaţie ce ar permite Greciei să evite intrarea în faliment în legătură cu datoria sa faţă de instituţia de la Washington, precum şi agravarea unei situaţii financiare deja critice.
(update 30 iun, 2015 19:31) Grecia. Tsipras propune un nou acord de bailout. Merkel refuză să negocieze înainte referendumului
Cancelarul german Angela Merkel a anunţat marţi, în timpul unei reuniuni cu parlamentarii partidului ei conservator, că Germania nu este dispusă să discute despre o nouă propunere de acord de asistenţă financiară pentru Grecia înaintea referendumului la care cetăţenii acestei ţări sunt chemaţi duminică să se pronunţe asupra ultimului plan propus, transmit agenţiile AFP şi EFE citând participanţi la această reuniune.


(update 30 iun, 2015 15:25) Schäuble: Grecia va rămâne în UE chiar dacă grecii votează "nu" la referendum. BCE va lua măsurile necesare
Ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schäuble, a declarat, marţi, în parlamentul german, că Grecia va rămâne în zona euro, cel puţin pentru o perioadă, chiar dacă poporul elen va respinge austeritatea la referendumul de duminică, au declarat pentru Bloomberg surse care au participat la discuţii.

De asemenea, oficialul german a dat asigurări că Banca Centrală Europeană va lua toate măsurile necesare pentru a proteja euro dacă grecii vor vota împotriva măsurilor de austeritate pe 5 iulie.

'Grecia rămâne la masa negocierilor şi încearcă să găsească o soluţie viabilă care să îi permită să rămână în zona euro', se arată în comunicatul de presă al Guvernului grec.

Acest comunicat vine cu câteva ore înainte de termenul limită până la care Atena trebuie să ramburseze o tranşă de 1,6 miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional

Ministrul de finanţe grec a anunţat că autorităţile elene nu vor plăti tranşa de 1,6 miliarde de euro către FMI. A urmat o cascadă de informaţii care par să anunţe un acord iminent între Grecia şi creditorii externi. ECONOMICA.NET te ţine la curent cu ultimele evenimente.

Varoufakis susţine că încă speră la un acord cu creditorii străini.

Premierul Alexis Tsipras ar putea merge în această seară la Bruxelles pentru noi negocieri, potrivit informaţiilor apărute pe surse în presa străină. Zvonurile sugerează că liderul de la Atena ar fi acceptat noile propuneri ale creditorilor.

Euclid Tsakalotos, secretar de stat în ministerul Finanţelor de la Atena şi membru al echipei de negociatori trimisă de Grecia la discuţiile cu creditorii străini, a sugerat, într-o intervenţie pentru BBC, că guvernul de la Atena ar putea ajunge la un acord cu instituţiile financiare internaţionale înainte de referendumul de duminică.

Cabinetul premierului elen a anunţat că Tsipras a discutat prin telefon astăzi cu preşedintele CE Jean-Claude Juncker, cu preşedintele BCE Mario Draghi şi cu preşedintele Parlamentului European Martin Schulz.

Dacă guvernul de la Atena nu transferă la noapte, până la ora 1:00, tranşa de 1,6 miliarde de euro scadentă către Fondul Monetar Internaţional, Grecia va deveni prima ţară occidentală care intră în default în raport cu instituţia financiară de la Washington de la înfiinţarea acesteia, cu 71 de ani în urmă.

Ultima ţară care a intrat în default faţă de FMI este Zimbabwe, în 2001.

Ratarea unei plăţi către FMI poate avea consecinţe grave. Grecia va pierde imediat accesul la resursele Fondului şi, dacă disputa nu va fi rezolvată, ar putea pierde, într-un final, drepturile de vot şi statutul de membru al FMI.

FMI a anunţat deja că nu va exista vreo perioadă de graţie pentru Grecia. Directorul executiv al Fondului, Christine Lagarde, va informa imediat board-ul executiv privind intrarea Greciei în default, ceea ce ar putea avea consecinţe inclusiv în ceea ce priveşte clauzele de default din acordurile în baza cărora statul elen a primit împrumuturi de la celelalte guverne din zona euro.

Ştirea se actualizează

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO